Foto - Nanny naast een gezin met kinderen die een zooitje maken en een moeder die met haar handen in het haar staat. Hoe hou je de nanny buiten de deur als het over het ovoeden van je kinderen gaat. 11 tips die zorgen dat je supernanny nooit nodig hebt bij het betekenisvol opvoeden van je kinderen Happy Kids Happy Parents - Conrad van Pruijssen

Hoe hoe je supernanny buiten de deur?

Print Friendly, PDF & Email

De supernanny, waarschijnlijk ken je haar wel. Misschien alleen van horen zeggen, misschien van TV of misschien heb je wel een boek van haar in de kast staan. Zou het toch niet geweldig zijn als er een opvoedaanpak is die werkt binnen 1-2-3.
Je maakt strenge regels, straft je kind, geeft je kind een time-out door hem of haar op de naughty stairs te zetten, houdt dat een week consequent vol en je kinderen gaan van bengeltjes naar engeltjes.

Waarschijnlijk ben je te oud om in sprookjes te geloven.

Het klinkt natuurlijk geweldig en als de tv-ouders daarmee geholpen zijn, super. Thuis zonder tv camera’s en een heel team van extra deskundigen ziet de praktijk er vaak iets anders uit. Ja, straffen werkt, zeker op de korte termijn. Onderzoek laat alleen zien dat het voor de lange termijn schadelijk kan zijn.
Volgens mij wil je als ouder op korte termijn rust en op lange termijn het beste voor je kinderen.

Hoe hou je de nanny buiten de deur.

Ik hoop dat het bij jou thuis nog niet zover is dat je met je handen in het haar in totale wanhoop gaat bellen naar de nanny. Mocht het wel al zover zijn, dan help ik je ook graag. Het is heel gemakkelijk om te nanny buiten de deur te houden, door tijdig te investeren in de opvoeding van je kinderen. Door een andere mindset te hebben, ga van een hoe los ik dit op mindset naar een hoe voorkom ik dit mindset.
Natuurlijk weet ik dat niet alles te voorkomen is, ik denk wel dat 90% van de echte opvoedproblemen te voorkomen zijn. Dan heb je nog 5% dat heel handig op te lossen zijn doordat je hebt geïnvesteerd in de opvoeding. De laatste 5% kun je oplossen door de wel de mindset te hebben “hoe los ik dit op”. Doordat het zo goed gaat in 90% van de tijd, zal je hier niet gaan straffen of belonen maar kun je gewoon je creativiteit aanspreken om een goede oplossing te bedenken.

De nanny en ik zijn het over één ding 100% eens, ouders maken het verschil.

De ouders en alleen de ouders kunnen het verschil maken in de opvoeding. Zeker de eerste levensjaren is een kind als een spiegel. Je kind kijkt naar jou en reageert op wat je zegt en hoe je dit zegt. Daarnaast zijn ze erg goed in het voelen van wat niet gezegd wordt. Ook daar reageren ze op, op een eigenwijze wijze.
Het is dus belangrijk dat jij als ouder goed in je vel zit, dat je een goede relatie hebt met je partner en dat jullie samen weten waar je met de opvoeding heen wil. Ik hoop dat de eerste twee dingen al op orde zijn, zo niet dan help ik je daar graag als eerste mee.
Mijn 11 tips van vandaag gaan vooral over de opvoeding.

11 Tips die de supernanny buiten de deur houden, je investeert in de opvoeding om problemen te voorkomen.

Tip 1: Blijf in verbinding met je kind, heb onvoorwaardelijk lief.

Net zoals bij een huwelijk, in goede en in slechte tijden, heb elkaar lief, steun elkaar, blijf in verbinding. Dit geldt dus ook voor je kinderen. Als ze zich stout gedragen, dingen doen die niet bij hun leeftijd passen, weet dan dat ze eigenlijk zeggen.
Mama / Papa ik heb je nodig.
Als je ze dan een time-out geeft of misschien zelfs wel uit de ruimte stuurt, dan zeg je eigenlijk. Als het voor jou lastig of zwaar is, als jij een probleem hebt dan ben ik er niet voor je.

Tip 2: Vertel in de ik-vorm tegen je kinderen wat je wel wilt, en ook waarom.

Laat je kinderen weten wat voor jou belangrijk is en waarom. Een oud gezegde “Waarom, Daarom, dat is geen reden.” dat geldt nog steeds. Het klinkt raar, maar of ze het doen of niet maakt nog niet eens zoveel uit. Ze horen waarom het belangrijk is voor jou. We zijn allemaal sociale wezens, we leven samen en vormen samen een gezin, om dit goed te laten functioneren is het een kwestie van geven en nemen daar heeft niemand problemen mee.

Tip 3: Probeer zoveel als mogelijk Ja te zeggen, nee horen ze nog genoeg.

Je standaard antwoord is vaak Nee, zeker als je moe bent of weinig tijd hebt. Adem eerst een keer diep in en uit en kijk dan of het een echte Nee is. De kans is groot dat als je even de tijd neemt (3 seconde is voldoende) dat je ook een Ja kunt verzinnen.
Het kost in het begin misschien wat moeite en tijd, maar het is veel leuker om te kijken naar wat er wel is, naar wat wel mogelijk is. Zet daarbij je sterkste troef in, je KINDEREN. Verbaas je als je hun betrekt bij het zoeken naar oplossingen en mogelijkheden over de creativiteit die ze hebben. Wil je echt onsterfelijk worden, ga dan eens mee in één van hun gekste ideeën.

Tip 4: Investeer in 1 op 1 tijd met je kinderen, dit zijn zaadjes die later leiden tot geweldige oogsten.

Je kunt je kinderen niet gelukkiger maken dan het samen hebben van 1 op 1 tijd, helemaal exclusief zonder afleiding van partners, broertjes of zusjes en smartphones. Denk je hier geen tijd voor te hebben, combineer dit dan met Tip 7 en Tip 9 door ze te betrekken bij taakjes in huis. Dan sla je een paar vliegen in één klap.

Tip 5: Geef het goede voorbeeld als ouders hoe je graag wilt dat je kinderen opgroeien.

De eerste levensjaren kijken je kinderen vooral naar jou als ouder en hoe je met je partner omgaat. Is een belangrijke gezinswaarden in jullie gezin “respect” ga dan respectvol met elkaar om.

Tip 6: Heb je lange termijn opvoeddoelen helder, nog beter werk aan een gezinsmissie.

Het is goed om te weten wat je partner en jij willen meegeven in de opvoeding. We denken vaak dat we hetzelfde bedoelen maar het verschil zit hem vaak in de details. Klik op gezinsmissie als je hier meer over wilt weten.

Tip 7: Hou rekening met de ontwikkelfase van je kind.

Ik vind het schoon huis ook fijn, ik vind het ook vervelend als mijn kind met zijn handen eet, of de zwaartekracht aan het testen is om te kijken wat eerder op de grond valt: vlees of groente? En zeker als ze zeven jaar oud zijn. Is je kind 2 of 3 heb hier dan meer begrip voor ze moeten gewoon zelf zaken ontdekken en ervaren. Leg gewoon iets op de grond zodat je het snel weer schoon kunt maken.

Tip 8: Geef complimenten over het proces en de inspanning in plaats van over het resultaat.

Ik heb niets tegen complimenten zeker niet al je deze goed gebruikt. Een compliment als “Jij bent slim.” Klinkt lief, goed en opbeurend. Als je kind dan even minder goede cijfers haalt op school, dan zeg je het minder en voelt hij zich dom. Klik op complimenten om te leren wat goede alternatieven zijn.

Tip 9: Stimuleer zelfstandigheid.

Je kind kan vaak veel meer dan je denkt. Het kan misschien een keer fout gaan, het kan iets langer duren. Maar de glimlach op hun gezin het gevoel van trots wat ze ervaren is dat foutje of die extra minuut echt waard. Niets werkt beter voor het zelf vertrouwen van je kind. Je wilt je kind graag opzetten voor succes, combineer deze tip, met Tip 7.

Tip 10: Luisteren en vragen stellen zijn vaak effectiever dan preken, uh spreken.

We zijn allemaal nog al snel geneigd om iets te zeggen. Vaak is het, en niet alleen bij kinderen, veel beter om eerst echt te luisteren. Niet vals spelen door alvast een weerwoord te bedenken terwijl je kind nog praat. Om dan niet te gaan (s)preken maar door een vraag te stellen. Zo leert je kind zelf na te denken, met oplossingen te komen of te reflecteren. Klik op luisteren als je mijn gratis ebook hierover wilt lezen.

Tip 11: Laat je kinderen zelf zaken ontdekken en ervaren daar leren ze het meeste van.

Je kinderen zijn belangrijk voor je, je wilt niet dat ze iets ergs overkomt. Mooi, dat is goed om te horen. Het woordje “ergs” maakt hier het verschil. Vaak grijp je in omdat iets gevaarlijk of onveilig is. Kijk eens hoe vaak het echt erg is. Ik denk hooguit 5 van de 100 keer. Laat ze die andere keren zelf ervaren en leren wat handig en verstandig is. Het helpt als je daarbij een omgeving creëert voor je kinderen waarin ze kunnen oefenen en die ze opzet voor succes.

Te overweldigend 11 zaken om de nanny buiten de deur te houden, doe dan op zijn minst deze drie.

Tip 1: Heb onvoorwaardelijk lief en blijf in verbinding met je kind.
Tip 2: Vertel wat je wel wilt en waarom in de ik vorm.
Tip 3: Ga op zoek naar de Ja in plaats van te beginnen met Nee.

Betekenisvol opvoeden is simpel.

Betekenisvol opvoeden klinkt simpel, het is simpel, maar misschien nog niet zo gemakkelijk om in de praktijk te brengen. Ik denk dat je niet heel veel hoeft te leren. Iedereen is perfect geboren, het zit allemaal al in je. Ik denk dat het meer een kwestie is van wat oude zaken afleren, dan komt het goede gewoon weer boven drijven.
Ben lief voor jezelf, begin met de 3 zaken, neem kleine stappen en werk elke maand aan één extra stap.

De kortste route naar betekenisvol opvoeden.

De meest succesvolle route om betekenisvol opvoeden onder de knie te krijgen.
Je kunt dit alleen doen, of samen met andere happy parents. Begin het met het volgen van mijn online video cursus, neem deel aan de training “Ouder zijn is geweldig” om kennis te maken en te leren hoe je zaken echt in de praktijk kunt brengen, weten is zilver, doen is goud.
Ik laat je ontdekken en ervaren hoe je al deze zaken kunt verwerken in je opvoeding waardoor je meer opvoedplezier en minder opvoedstress ervaart en ook nog eens tijd overhoudt. Het klinkt misschien als een mooi sprookje maar wat ik in het begin al zei, daar geloof ik niet in.

Ik ben benieuwd met welke tip jij aan de slag gaat, laat het mij weten door hieronder en reactie achter te laten.