Moeder die boos met een megafoon tegen kind schreeuwt Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag grenzen stellen regels handhaven afspraken nakomen betekenisvol opvoeden Happy Kids Happy Parents Conrad

Wat zijn betekenisvolle grenzen, regels en afspraken voor je kinderen deel 2

Print Friendly, PDF & Email

Hoe geef je betekenis aan grenzen, regels en afspraken? Wat maakt nu dat je kinderen willen leven naar en opvolging willen geven aan afspraken, regels en grenzen. Het antwoord is, ben congruent in plaats van consequent en denk aan het principe OERleren (ontdekken, ervaren, reflecteren) uit
Deel 1 “Waarom wil je grenzen, regels en afspraken”, van het drieluik plus bonus.
Deel 2: Wat zijn betekenisvolle grenzen, regels en afspraken. DEZE BLOG.
Deel 3: Hoe maak je betekenisvolle afspraken, regels en grenzen waar je kinderen graag naar leven.
Bonus: De voordelen van het op een betekenisvolle wijze stellen van grenzen, handhaven van regels en naleven van afspraken.

Hoe kun je het beste omgaan met grenzen, regels en afspraken.
Vrijheid zonder grenzen leidt tot chaos. Daarom zijn regels en structuur helemaal niet erg, sterker nog, als je ze in alle redelijkheid gebruikt werken ze heel goed. Ze zorgen ervoor dat er een grote mate van voorspelbaarheid is, wat ook weer zorgt voor rust, veiligheid en vertrouwen omdat je kinderen weten waar ze aan toe zijn.
Als je voorspelbaarheid van belang vindt dan is het ook goed om te zorgen dat jouw reactie op het overschrijden van de grenzen, niet nakomen van regels of naleven van afspraken ook voorspelbaar is.
Zorg dat je je eigen emoties onder controle houdt, neem je zelf niet al te serieus en zet jezelf niet in het middelpunt. Besef gewoon dat kinderen je niet pesten, of ‘s morgens opstaan en dan denken: vandaag ga ik expres eens wat grenzen opzoeken of ik ga straks even het bloed onder de nagels van mijn moeder vandaan halen.
Er is een situatie waarin je kind “moet” OERleren en het is aan ons als ouders om je kind daarbij te helpen. Mocht je toch een keer te emotioneel zijn, dan laat dit alleen maar zien dat jij ook een mens bent. Als je daarna kunt terugkomen op de situatie, je oprechte excuses kunt aanbieden dan leert je kind meteen hoe je dit soort zaken op een volwassen manier oplost en laat je hier ook voorspelbaarheid door zien. Wat een veilige en vertrouwde omgeving schept waar iedereen zichzelf mag zijn en kan leren.
Journalist Annemiek Verbeek reageerde op een oproep van Steven Ponts met de vraag wat is belangrijk in de opvoeding, met de woorden “ben niet consequent maar congruent’. Dat is een mooi woord, ‘congruent’, het betekent overeenstemming zoeken, meewerken in plaats van tegenwerken.
Ben dus vooral star als het moet, en geloof me dit is heel weinig nodig, het gaat hierbij vooral om fysieke en emotionele veiligheid en flexibel als het kan. Je doet dit door een beetje mee te veren, te geven en te nemen en vooral een fikse dosis humor en gezond verstand.
Als consequent zijn voor jou echt zo belangrijk is, ben dan consequent in het geven van onvoorwaardelijke liefde aan je kinderen. Blijf van je kinderen houden niet om hoe ze zich gedragen maar om wie ze zijn, ongeacht hoe ze zich gedragen.
Denk, handel en voel als een boom een boom is stevig en sterk maar als deze star en stug zou zijn dan breekt hij meteen af bij hevige wind of een botsing. Door flexibel en veerkrachtig te zijn absorbeert hij en veert terug. Dat terugveren kan er net voor zorgen dat je kind een duwtje in de goede richting krijgt.

Ik wil een snelle oplossing om te zorgen dat mijn kinderen stoppen met het overschrijden van grenzen.
Ik kan me goed voorstellen dat veel ouders graag een snelle oplossing willen als hun kinderen continue grenzen overschrijden. Laat ik hier een paar korte “oplossingen” delen en dan kun jezelf bepalen of het iets is voor jou.
De snelste oplossing, en helaas ook de minst effectieve is straffen. Je kind leert vooral dat het veel niet mag. Ze worden er wel creatief van, ze gaan oplossingen bedenken om toch hun zin door te drijven, lees hun ontwikkelingsinstinct te volgen.
Nee zeggen, het werkt al beter dan straffen. Je kind heeft wel het gevoel dat hij beperkt wordt in zijn vrijheid. Waardoor hij het misschien wel doet als jij er niet bij bent of uit het zicht bent.
Twijfel je toch aan de bovenstaande “oplossingen” en ben je nog niet klaar voor de grote sprong. De sprong die ik hieronder in detail ga beschrijven. Waarbij je nu waarschijnlijk nog denkt of het gevoel hebt dat gaat echt nooit werken. Dan heb ik hier een paar tussen oplossingen.

Tussenoplossingen die beter werken dan straffen en nee zeggen.
Leg uit waarom de grens of regel is, dit werkt al veel beter dan simpel zeggen “Omdat ik het zeg”. Je kind krijgt meer begrip waarom de grens of regel er is, misschien is je kind het er niet mee eens, maar ze begrijpen de gedachte erachter. De gedachte erachter zal waarschijnlijk een goede ontstaansgrond hebben.
Leef het voor, als er duidelijke grenzen of regels zijn, laat dan zien dat jij deze respecteert. Mocht je ze toch een keer negeren leg dan uit welke overweging dat je hebt gemaakt. Zodat je kinderen begrijpen welke interne processen er bij jou in je hoofd en hart afspelen om toch grenzen te overtreden of regels te schenden.

Betekenisvol grenzen stellen, liefdevol regels handhaven en samen afspraken maken.
Het maakt dus niet zoveel uit hoe je het noemt, grenzen, regels of afspraken. Zeker niet als je de 3 belangrijkste principes om dit betekenisvol te doen in ogenschouw neemt.
1. Zorg ervoor dat je kind, de ontwikkeling en de opvoeding centraal staan.
2. Hou rekening met de leeftijd en de ontwikkeling van je kind zodat je weet dat het vertoonde gedrag in 90% van de gevallen er gewoon bij hoort.
3. Creëer een omgeving waar je kind kan OERleren om zo op te groeien tot een “verantwoordelijke” volwassene.

Hoe creëer je nu een OERleer omgeving.
Hoe maak je een omgeving waar je kind kan ontdekken, ervaren en reflecteren om op te groeien tot een verantwoordelijke, zelfstandige en sociale volwassene, iets wat de meeste ouders voor ogen hebben als je vraagt wat ze voor hun kinderen willen.
Het bestaat uit 5 verschillende onderdelen die heel nauw met elkaar samenwerken. Hoe meer onderdelen je toepast des te groter, sneller en mooier zal het effect zijn.

In deel 3 van de drieluik over betekenisvolle grenzen, regels en afspraken ga ik in op de 5 stappen die zorgen voor de juiste OERleeromgeving.
Denk alvast eens na welke 5 stappen jij ziet en deel ze als reactie onder deze blog.