Hekwerk met prikkeldraad wat staat voor grenzen stellen voor kinderen Wat zijn de voordelen van betekenisvolle grenzen regels en afspraken maken voor kinderen en ouders Happy Kids Happy Parents Conrad

De voordelen van op een betekenisvolle wijze grenzen stellen, handhaven van regels en naleven van afspraken met je kinderen deel 4

Print Friendly, PDF & Email

Wat maakt nu dat betekenisvolle afspraken, regels en grenzen zo goed werken. Wat zijn de voordelen voor zowel je kinderen als voor jou als ouder als je op een betekenisvolle wijze opvoed. Hieronder vindt je de voordelen van betekenisvol grenzen stellen, waardevolle regels en afspraken maken waar je kinderen naar willen leven.

Dit is de bonus blog, van een drieluik, de voordelen van het op een betekenisvolle wijze stellen van grenzen, handhaven van regels en naleven van afspraken en hoe dit er praktisch in de praktijk kan uitzien.

Deel 1: Waarom wil je grenzen, regels en afspraken.
Deel 2: Wat zijn betekenisvolle grenzen, regels en afspraken.
Deel 3: Hoe maak je betekenisvolle afspraken, regels en grenzen waar je kinderen graag naar leven.

Een korte samenvatting voor als je de eerste 3 blogs hebt gemist.
De 5 stappen die zorgen voor betekenisvolle grenzen, regels en afspraken waar iedereen naar wil leven.
Stap 1: Creëer een veilige en positieve omgeving op basis van gelijkwaardigheid.
Stap 2: Leef het voor.
Stap 3: Nodig ze uit, betrek ze en werk samen.
Stap 4: Hou regelmatig tegenwind sessies.
Stap 5: Ga in gesprek, en leer ze reflecteren.

Wat is OERleren.
Vroeger dachten we dat leren het overdragen van kennis was. Waarbij je als ouder natuurlijk weet wat het beste is voor je kind. Tegenwoordig hebben het vaker over ontdekken, ervaren en reflecteren als we iets willen leren of iemand anders iets willen leren. Deze manier van leren noem ik graag OERleren waar de O staat voor Ontdekken, de E staat voor Ervaren en de R staat voor Reflecteren.

De voordelen van betekenisvolle afspraken, regels en grenzen in de praktijk.
Leren vs Compliant
Het mooie is dat je kind leert en nog liever OERleert wat goed is en voelt in plaats van dat je kind compliant is, een mooi woord voor weten welke regels er zijn en waar je je aan zou moeten houden. Zodra je aan je kind moet leren dat stelen fout is dan wordt het lastig, elk kind weet dit bij de geboorte al.

Niet blijven hangen in je eigen emoties.
Doordat je kiest voor praten in plaats van straffen is het vrij gemakkelijk om niet te blijven hangen in je eigen emoties. Daarnaast kun je met je partner natuurlijk ook een tegenwindsessie doen, waardoor je eigen emotionele ballon ook op tijd leegloopt.

Moreel volwassen
Doordat je kind thuis in een veilige en vertrouwde omgeving mag oefenen leert hij zelf om de juiste keuzes te maken. Terwijl als je continue regels moet opvolgen of compliant moet zijn, dan leer je en weet je niet waarom iets is. Waardoor je eerder de lijn over gaat en hier minder moeite mee hebt omdat het niet van jou maar van de ander is.

Afleiden om weer snel door te gaan.
Doordat jezelf rustig blijft, beseft dat het uittesten van grenzen vaak te maken heeft met de ontwikkelingsfase van je kind kun je de afleidtechniek toepassen. Je kunt de situatie die zich voordoet gebruiken om je kind iets te laten leren. Waardoor je weer snel terug op koers bent en gewoon kunt doorgaan met wat de dag te brengen heeft.

Je kind leert zelf na te denken.
Het is belangrijk dat je kind zelf leert nadenken, zodat hij zijn eigen mening kan vormen. Doordat je hem de ruimte geeft en laat ervaren dat een afwijkende mening prima is. Blijf je in gesprek en je kind leert te reflecteren omdat hij ook naar jouw mening en standpunt luistert.

Je laat ze meedenken met het zoeken naar de oplossing.
Doordat je ze laat meedenken bij zowel het oplossen van een probleem als het bedenken van afspraken, regels en grenzen neem je ze serieus, maak je ze onderdeel van de oplossing en zijn ze meer gemotiveerd om te leven na de afspraken, regels en grenzen.

Veel minder grenzen, regels en afspraken nodig.
Doordat je kinderen leren om zelf na te denken, te voelen wat goed en slecht is, wat kan en niet kan en daarbij rekening te houden met anderen. Gaan ze zelf bepalen wat mag en niet mag. Het grootste voordeel hiervan is dat ze zich aan jullie waarden, afspraken en regels houden ook als je er niet bij bent omdat het niet van jou als ouder komt of moet maar omdat het vanuit het kind zelf komt.

Ervaren en praten is beter dan straffen.
Je kind leert doordat er natuurlijke gevolgen / consequenties zijn. Stel je kind steekt over zonder uit te kijken, dan grijp je natuurlijk je kind op tijd vast. Je kunt dan praten over de situatie, het goede voorbeeld geven, je kind vragen om te laten zien hoe het moet. Dat zal beter werken dan je kind te straffen. Naast dat je kind niet leert hoe het wel moet, ben je er heel vaak niet bij en dan is het fijn dat je hebt geïnvesteerd en erop kunt vertrouwen dat je kind in jouw afwezigheid wel het juiste doet.

Het is veel gezelliger omdat je focust op wat je wel wil.
Het is verstandig om vooral te vertellen wat je wel wil, hierdoor voelt een afspraak, regel of grens niet aan als een beperking van de vrijheid. Als je het daarna ook nog eens positief formuleert is de kans op succes vele malen groter. Je kunt bijvoorbeeld zeggen wil je even iets zachter praten in plaats van dat je zegt dat ze stil moeten zijn als je aan de telefoon zit. Of dat je vraagt zullen we zorgen dat we morgen weer klaar zijn om te spelen, dat is iets anders dan dat ze moeten opruimen.

Je geeft invulling aan het ontwikkelingsinstinct van je kind.
Als je rekening houdt met hun leeftijd en welke ontwikkeling daarbij hoort, dan weet je vaak wat er komen gaat. Stel je kind komt in de fase dat ze nieuwsgierig zijn naar hoe iets werkt of ze willen graag iets slopen. Vervul dan deze behoefte voordat ze het voor je gaan doen. Ga naar de afvalinzameling of zoek een oude radio op zolder. Ga deze samen professioneel uit elkaar halen of slopen. Laat ze ontdekken wat er in zit en onderzoek samen hoe het werkt.

Ze begrijpen beter waarom er afspraken, regels en grenzen zijn.
Doordat jij uitlegt waarom zaken zijn, met je kinderen in gesprek gaat, naar ze luistert zijn ze ook bereid om te luisteren ook al zien zij misschien niet het voordeel ervan in. Je hebt ze namelijk deelgenoot gemaakt en serieus genomen.

Ze zijn intrinsiek gemotiveerd.
Deze betekenisvolle manier zorgt ervoor dat je kind werkt aan zijn morele kompas. Dat jij niet continue hoeft te zeggen wat mag en niet mag, maar dat je kind zelf een goed beeld krijgt. Natuurlijk gaat je kind nog steeds grenzen onderzoeken, je kunt er dan alleen veel beter over praten en de onderzoeksfase duurt veel korter.

Ze zijn niet compliant maar zelfbewust.
Het is heel gemakkelijk om je kind iets te laten doen als jij er bij bent, als er toezicht is. Het is een grotere uitdaging dat ze het juiste doen als je er niet bij bent. Doordat ze hebben geleerd om zelf na te denken en jij daarop vertrouwd zijn ze zelfbewust en doen ze ook de juiste dingen als je er niet bij bent. Niet omdat ze bang zijn voor een mogelijke straf maar omdat ze weten en voelen dat het juiste doen belangrijk is.

Je kind reageert beter als hij echt een keer moet luisteren.
Doordat je altijd rustig, voorspelbaar en emotioneel stabiel bent zal je kind meteen luisteren als het een keer echt nodig is en dan bedoel ik in een gevaarlijke of levensbedreigende situatie omdat je dan indruk maakt en je kind eerst zal luisteren en dan pas vragen gaat stellen. Als je heel vaak schreeuwt dan is het gewoon ruis voor ze geworden.

Deze bonus blog vertelt indirect wat betekenisvolle afspraken, regels en grenzen zijn en waar je kinderen graag naar willen leven. Ik ben heel benieuwd of jij dezelfde voordelen ziet. Laat hieronder een reactie achter welke voordelen jij nog meer ziet.