Waarom je zou willen opvoeden vanuit kracht in plaats van macht.

Print Friendly, PDF & Email

Afbeelding - Ezine Waarom je zou willen opvoeden vanuit kracht in plaats van macht HPHK - ConradMachtig of Krachtig?

Laat ik aan de hand van een paar voorbeelden, kort het verschil tussen handelen vanuit macht en handelen vanuit kracht uitleggen.

Handelen vanuit macht:

Als jij nu niet de klas in gaat dan mag je straks niet buiten spelen.
Als jij je bord niet leeg eet dan krijg je geen toetje.

Handelen vanuit kracht:

Ik begrijp dat je graag nog even bij mama wil zijn, hoeveel knuffels wil je nog geven voordat jij de klas in gaat?
Hoeveel wil jij eten zodat er ook nog plaats is voor een toetje?

Er zijn 3 duidelijke kenmerken die horen bij opvoeden vanuit kracht of opvoeden vanuit macht.

Kenmerk 1: Verantwoordelijkheid.
Als jij handelt vanuit macht dan zal jij waarschijnlijk regelmatig een straf, consequentie of een gevolg koppelen aan iets dat jij van je kind gedaan wilt krijgen. Als hij dat niet doet, dan …

Als jij handelt vanuit kracht, dan laat je duidelijk zien dat er helemaal geen straf, consequentie of een gevolg aan iets verbonden hoeft te worden om een situatie tot een goede einde te brengen.

Door te handelen vanuit kracht, geef jij jouw kind een stukje verantwoordelijkheid mee. Jij laat zien dat jij vertrouwen hebt in jouw kind en dat jullie samen de situatie tot een goed einde gaan brengen.

Kenmerk 2: Manier van praten.
Als jij kijkt naar handelen vanuit kracht en handelen vanuit macht, dan is er een duidelijk verschil in de manier van praten. Als je iets zegt vanuit macht, dan is dit éénrichtingsverkeer, het is vrij stellig en vaak gewoon een directieve opdracht. Als je kijkt naar handelen vanuit kracht, dan is dit vaker in een vragende vorm. Je legt er een keuze in, en nog belangrijker als aansluiting bij het vorige punt, je maakt jouw kind verantwoordelijk.
Door te handelen vanuit kracht, geef jij jouw kind een stukje zelfstandigheid mee. Jij laat zien aan jouw kind dat hij in situaties zelfstandig in staat is om met een oplossing te komen.

Kenmerk 3: Het gedrag wat volgt.
Zowel het handelen vanuit kracht als het handelen vanuit macht streeft naar hetzelfde: je kind is in de klas en jij kan weg! Toch is het gedrag wat je kind laat zien in beide situaties totaal anders. Sterker nog het staat waarschijnlijk haaks op elkaar. Als jij handelt vanuit macht dan moet je kind jou wel volgen. Zonder zelf na te denken moet hij jou gehoorzamen.
Als jij handelt vanuit kracht dan doe je een beroep op het innerlijk van je kind, oftewel zijn verstand en zijn hart. Je vraagt je kind na te denken (gevolg: je haalt jouw kind uit de emotie haalt en brengt het naar de ratio) en zelf een keuze te maken.
Door te handelen vanuit kracht, werk je dus niet aan één situatie of ben je een brandje aan het blussen. Nee, je bent aan het zaaien zodat er in de toekomst minder en minder van dit soort situatie voorkomen, en is dat niet wat jij wil?

2 belangrijke verduidelijkingen als het gaat over, het gedrag wat volgt.

“Ja maar, als ik mijn kind zelf laat kiezen hoeveel knuffels dat hij nog wil geven, dan zijn het er duizend, dan sta ik over één uur nog bij school en kom ik te laat op mijn werk.”.
Over het te laten komen, timemanagement in gezinnen, een andere keer meer.
De kans dat je kind 1000 knuffels zegt is heel klein, geloof me. Stel dat je kind dag, naar dag toch 1000 knuffels blijft zeggen, dan zou ik me zorgen maken want dan is er echt iets (anders) aan de hand. Sterker nog, bel mij en ik ga je helpen.
Je kind begrijpt best dat jij nog andere dingen moet doen op een dag. De kans is heel groot dat hij een reëel aantal, bijvoorbeeld 3 knuffels zal noemen. En ach, als hij de eerste dag nog 20 knuffels zegt, laat hem dan meteen zelf mee aftellen. Dan heb jij hem dat ook meteen geleerd. 😉
“Ja maar, het is handig als hij meteen gehoorzaamd en geen weerwoord geeft.”. Dit klinkt voor nu, als ze ergens tussen de 3 en 8 jaar oud zijn, als heel erg handig.
Maar wat als je kind straks 12, 13 of 14 is een hij heeft “directieve” vrienden die hem op dezelfde wijze toespreken: “Hier steek ook een joint op, anders ben jij een lozer.”.
En geloof me, dan ben jij minder blij dat jij ze hebt “geleerd” om zo goed te gehoorzamen.

Het grootste nadeel van je kind “blind” te laten volgen is dat ze niet gewend zijn en geleerd hebben om zelf na te denken over wat een goede en verantwoordelijke keuze is. Als je macht zaait, zal je blinde volgzaamheid oogsten.
Wat wil jij: “Dat je kind nu gehoorzaamt? of straks verstandige keuzes maakt?”

Ben jij ook zo benieuwd of jij handelt vanuit macht of kracht?

Onderzoek het en deel je ervaring met anderen via mijn blog.