Als je kind gelukkig is dan ben jij … (deel 1)

Print Friendly, PDF & Email

Een veel gehoorde uitspraak is: als mijn kinderen gelukkig zijn dan ben ik ook gelukkig. Ik kan helemaal achter deze uitspraak staan. Ik vraag me wel waardoor het veel ouders niet lukt om hun kinderen gelukkig te laten zijn. Terwijl ik zeker weet dat er geen enkele ouder is die s ‘morgens opstaat en denkt: ik ga mijn kind vandaag eens ongelukkig maken.
De ouders die ik ken staan altijd op met het idee, ik wil het beste voor mijn kind. Wat zou nu een reden kunnen zijn dat het toch anders uitpakt dan voorgenomen.

Ik weet zeker dat alle ouders de intentie hebben om hun kinderen, op de lange termijn, gelukkig te maken. Dat alle ouders opstaan met de intentie om er vandaag een leuke dag van te maken. En wat maakt nu dat als jij nog geen vijf minuten je ogen open hebt, deze intentie al is verdwenen.

Ik heb hier helaas geen passend antwoord op. Het overkwam mij ook heel erg vaak en tegenwoordig gebeurt het af en toe nog wel eens. Het grootste voordeel is dat ik heb geleerd hoe ik deze intentie weer snel kan terugkrijgen en ervoor zorg dat het naar tien minuten toch weer een leuke en gezellige dag gaat worden.

Soms zit de kracht in de eenvoud. Soms zijn zaken zo voor de hand liggend dat je denkt dat ze niet eens kunnen werken of zijn het zo’n open deuren dat je er gewoon voorbij loopt. Zo is het ook met de gezinsmissie, de wat? De gezinsmissie.
Moet ik naast de missie op mijn bedrijf of werk nu ook al een missie hebben in mijn gezin.
Uh, ik ben de laatste die tegen je zegt, je moet, je moet, je moet.

Ik wil je wel laten zien wat het mij en heel veel andere ouders heeft gebracht. Op je werk ga je bij de meest eenvoudige zaken al een plan maken, een project team samenstellen, een missie een visie en een strategie bedenken.
Laten we eerlijk tegen elkaar zijn. Nee laat ik eerlijk zijn. Ik heb jaren lang gewerkt als business consultant en vele uitdagende projecten en veranderingen mogen begeleiden maar er is er geen één bij geweest die net zo uitdagend, belangrijk en intens is geweest als het opvoeden van mijn eigen dochter.
Dus als ik voor mijn “onbelangrijke” werk al een plan maak, een missie bedenk of een strategie volg, waarom zou je dit dan niet doen voor het belangrijkste project van je leven. Het opvoeden van jouw kinderen.

Nu hoor ik sommige van jullie al denken, Ja maar, ….
STOP daar mee ;-) zou mijn oude business coach zeggen.
Helpt het JA maren, is dat een werkwoord? Oke, laten we vanaf nu bepalen dat “JA maren” een werkwoord is.

Bij projecten op jouw en mijn werk kan je zo maar de volgende zaken tegenkomen, waardoor het lijkt of het maken van een plan, missie en strategie helemaal geen zin heeft:
– we zijn al gestopt voor we begonnen zijn
– het is allemaal al weer achterhaalt
– ik herken me helemaal niet (meer) in de missie
– iedereen is zo een andere kant op aan het werken
– etc.

Het kan veel beter en dat is wat ik jou ook gun als je met een gezinsmissie gaat werken. Het maken van de gezinsmissie is binnen 2 uur gebeurt, het (na)leven van je gezinsmissie duurt 18 jaar.

Er zijn een paar simpele succesfactoren om te zorgen dat jouw missie, je gezinsmissie wel gaat werken.
– maak een missie waar iedereen zich in herkent, jij, je partner en jullie kinderen.
– de missie is niet in beton gegoten, pas deze aan als het nodig is.
– als het anders loopt dan gepland, stop dan niet, maar stuur bij.
– heb regelmatig een ouder- en gezinsgesprek waar jullie praten over de gezinsmissie, wat gaat er goed, wat kan er beter.
– zorg dat je de gezinsmissie levend houdt door hiervoor leuke dingen te bedenken.
– vertel aan elkaar wat je onder de gezinsmissie verstaat, hoe jij daar invulling aan geeft.
– zie je zelf niet als “projectleider” maar als gelijkwaardige deelnemer aan het gezin en doe het samen, zonder daarbij jou verantwoordelijkheid te vergeten.

De gezinsmissie is één manier om te werken aan het geluk van je kinderen. Een andere reden waarom het soms nog niet zo gemakkelijk is om je intenties vol te houden, ligt in het feit dat jouw eigen behoeftes misschien nog niet helemaal vervult zijn.
Lees in deel 2 van deze blog hoe je daar aan kan werken.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw intenties oa het gelukkig maken je van kinderen elke dag kan realiseren. Wat voor waardevolle adviezen heb jij voor andere ouders.
Laat hieronder jouw bericht achter.