De parentparty is voor alle ouders en soorten gezinnen die willen praten over opvoeden en ouderschap een feestje.

ParentParty een leuke bijeenkomst om te praten over opvoeden en ouderschap!

Print Friendly, PDF & Email

Een Parent Party is een gezellig samenkomen van ouders, waarbij we praten over opvoeding en ouderschap een onderwerp wat we normaal niet zo snel bespreken. Onder professionele begeleiding wordt het Parent Party spel gespeeld waarbij allerlei opvoedsituaties langskomen en hoe je hier op een andere of betekenisvolle manier naar kunt kijken.

Er zijn al veel ouders je voor gegaan.

In de volksmond wordt het al de opvolger van de Tupperware party genoemd. In plaats van dat we naar plastic bakjes gaan kijken gaan we kijken naar opvoeding en ouderschap. Voor heel veel ouders is de Parent Party erg fijn, ze praten namelijk heel veel met andere ouders maar zelden over opvoeden en ouderschap, waarom?
We vinden het spannend, we zijn onzeker, wat moeten andere wel niet denken, we willen geen wijzend vingertje, allemaal redenen waarom we niet zo snel praten over opvoeden en ouderschap.
Parent Party is geen wijzend vingertje het is een helpende hand. Het Parent Party spel zorgt ervoor dat we gaan kijken naar wat er al is, naar hoe het anders kan, wat voor ideeën / oplossingen andere ouders hebben en hoe je op een betekenisvolle manier naar de opvoeding kunt kijken.

Wat kan een Parent Party voor jouw als ouder opleveren?

Ik heb gevraagd aan een aantal ouders of ze hun ervaringen wilde delen zodat je kunt kijken of het bijwonen of zelf organiseren van een Parent Party ook iets is voor jou. Hieronder de feedback van een zevental ouders en enige aanvulling wat ze hiermee bedoelen.

Marit: Ik ben anders gaan kijken naar gedrag en problemen.

Tijdens de Parent Party heb ik ervaren dat wat ik zie als probleem vaak voor mijn kinderen helemaal geen probleem is. Ik vind het een probleem en toen ik er verder over na ging denken, bleek het voor mij eigenlijk ook geen probleem te zijn. Ik laat mijn kinderen nu iets vrijer, waarbij ik wel duidelijk aangeef wat ik wel en niet wil. Ze maken nu vaker zelf de keuze en ervaren daar soms ook de natuurlijke consequentie van. Het bijzondere is dat ik veel meer tijd kwijt ben met vragen, herhalen en zeuren en ze nu veel beter luisteren.

Willeke: Ik zeg minder vaak “Nee” en zoek samen met mijn kind naar de Ja en de Hoe.

Ik merkte dat ik in mijn opvoeding een soort van automatisch antwoord had, op bijna elke vraag die mijn zoon stelde. Het antwoord was altijd “Nee”, waardoor ik veel strijd en weerstand kreeg, achteraf gezien erg begrijpelijk. Tijdens de Parent Party heb ik geleerd om eerst eens rustig naar de vraag te luisteren. Dan te merken, dat wat mijn zoon wil, heel vaak wel mogelijk is, waardoor ik gewoon “Ja” kan zeggen. Soms kan het echt niet, en zelfs dan zeg ik “Ja” en gaan we samen op zoek “Hoe” of “Wanneer” het wel kan. Hierdoor is mijn zoon betrokken en druk met het zoeken naar oplossingen in plaats van zoals vroeger in de weerstand.

Janneke: Het was alsof ik tijdens de Parent Party in de spiegel keek.

In ons gezin vinden we het belangrijk dat er niet teveel schermtijd wordt doorgebracht. Dit is een continue strijd tussen mij en de kinderen. Het vreemde is dat wij als ouders wel veel tijd doorbrengen met de tv, tablet en telefoon. Waardoor mijn kinderen ons elke keer aanspreken waar wij wel en zij niet. We hebben er over gesproken en geconcludeerd dat we tijd met elkaar belangrijker vinden. We hebben nu allemaal ons beeldschermgedrag aangepast. Het werkt super, we hebben gemerkt dat de beste opvoedtool, rolmodel zijn is, voorleven wat je graag in je kinderen terug ziet. Het bijzondere is, dat dit zonder enige vorm van strijd is opgelost.

Marjolein: Ik dacht dat meer uitleggen en antwoord geven op waaromvragen tijdrovend zou zijn, niets bleek minder waar.

Ik wil nogal al eens kort door de bocht met mijn kinderen zijn. Waarbij ik duidelijk aan ze vraag wat ik graag van ze wil, zonder dat ik daarbij uitleg wat de reden is. Heel vaak bleven mijn kinderen maar door en doorgaan totdat ik er klaar mee was en ging straffen of ze een time-out gaf. Naast dat ik heb geleerd wat een time-out met je kind doet en heb ik vooral geleerd dat het belangrijk is om de waarom uit te leggen. Het bleek dat het geen kwestie was van dat mijn kinderen is niet wilde doen. Ze zagen er alleen niet het nut of belang van in. Toen ik tijd besteedde aan de waarom, was het voor hen duidelijk en zagen ze zelf ook vaak de voordelen er van in. Waardoor het nu een heel stuk gezelliger is geworden en iedereen happier is.

Wendy: Nakomen wat je beloofd zorgt voor meer vertrouwen.

Toen mijn kinderen jong waren had ik nogal snel de neiging om als ze iets vroegen om te beloven dat we het later zouden doen. In het begin kwam ik daar nog wel mee weg, wat natuurlijk ook niet goed was maar wel handig. Later gingen ze mij eraan herinneren, maar had ik toch geen tijd of zin meer om het als nog te doen. Tijdens de Parent Party heb ik ontdekt dat het niet nakomen van mijn beloftes de oorzaak was dat zij zich heel vaak ook niet aan afspreken hielden. Ze vroegen ook steeds minder aan mij, toen ik vroeg aan ze waarom. Gaven ze terug dat ze me niet betrouwbaar vonden, ik moest wel even slikken maar diep van binnen wist ik dat ze gelijk hebben.

Marco: Ik neem nu meer de tijd voor de opvoeding, ik investeer om later te oogsten.

Tijdens de Parent Party ben ik in aanraking gekomen met de gezinsmissie. Een hele mooie manier om samen met mijn partner en kinderen te kijken wat we belangrijk vinden als gezin. Het opstellen van gezinsmissie heeft tot veel mooie gesprekken geleid en ik ben veel meer over mijn kinderen te weten gekomen. Ik onderneem nu veel meer dingen met ze, dingen die zij leuk vinden. Ik merk dat de 1-op-1 tijd die we samen hebben er ook voor zorgt dat het veel lekkerdere loopt in het gezin en we veel meer plezier hebben.

Chantal: Ik ben wel even geschrokken tijdens de Parent Party van op wat voor manier ik vaak tegen mijn kinderen praat terwijl ik helemaal niet de intentie heb onaardig te zijn.

Ik hou van duidelijkheid en consequent en ik heb dat verward met star en onaardig. Ik was veel vaak kortaf of ik zei het op een boze manier en vaak hoefde ik niets te zeggen omdat mijn gezicht al voor mij praatte. Ik heb gemerkt dat je ook duidelijk kunt zijn en grenzen kunt aangeven door op een normale manier te praten en als ik emoties voel, deze niet te zijn maar te uiten. Waardoor de sfeer in huis veel ontspannener is en ik veel meer opvoedplezier ervaar, naast het feit dat de omgang met mijn twee dochters veel beter is geworden.

Ben jij al naar een Parent Party geweest?

Vindt je het al waardevol om te lezen wat het andere ouders heeft gebracht, ga het dan een keer zelf ervaren. De theorie zegt dat je van lezen 10% leert en van zelf ervaren 85%. Waar wacht je nog op. Wanneer ga jij een Parent Party bij jouw thuis organiseren.

Klik voor meer informatie op Parent Party.