Het boek ‘Gelukkige leerkracht’ is een initiatief van Jeannet Uiterwijk en Conrad van Pruijssen van het onderwijsadviesbureau 'Boven de Streep'. In hun werk als firestarter komen zij op veel (basis)scholen om het vuurtje bij de leerkracht weer aan te wakkeren. Vaak komen ze binnen omdat er een hoge werkdruk heerst op een school en de basisschooldirecteur de werkdruk wil verlagen, nog veel liever komen ze binnen om het werkgeluk te verhogen. Hun missie is iedereen (weer) met plezier naar school.
Wat hen is opgevallen dat gelukkige leerkrachten geen of veel minder werkdruk ervaren. Het lijkt wel of voor hen alles op rolletjes loopt: zij hebben een fijne klas, kinderen hebben een goede relatie met elkaar en met de leerkracht. De lessen worden als een feestje ervaren. En dit is allemaal waar op een ding na, het is geen toeval dat het op rolletjes loopt bij hen.

De gelukkige leerkracht.
Dit is natuurlijk een heel subjectief gegeven want wat voor de een geluk is hoeft voor de ander weer geen geluk te zijn. Waarom dan het boek, de 'Gelukkige leerkracht? Wij zijn binnen Nederland op zoek gegaan naar leraren die het verschil maken. Natuurlijk zijn er veel meer leerkrachten die eigenlijk in het boek hadden moeten staan, maar we moesten nu eenmaal een selectie maken.

De beste leraren zijn niet voor niets gelukkige leerkrachten. Je kunt zeggen dat zij meer aanleg of talent hebben dan andere maar is dat wel zo? Talent kan misschien het verschil maken als je de beste leraar van Nederland of de wereld wilt worden. Maar om gelukkig te worden, te zijn en te blijven, zijn andere zaken nodig. Wat wij hebben ontdekt is dat deze ‘andere zaken’ niets te maken hebben met talent. Je zal misschien denken waarom is dit zo belangrijk. Het mooie daarvan is dat iedereen gelukkig voor de klas kan staan.

Wij van 'Boven de Streep' zien het zo: de gelukkige leerkracht is een leerkracht met lef. Iemand die zijn eigen invulling geeft aan het onderwijs. De gelukkige leerkracht heeft een eigen visie op het onderwijs. Een leerkracht die zijn eigen 'fingerprint' heeft en daardoor kinderen met plezier naar school laat gaan.

Wij hebben ontdekt dat de gelukkige leerkrachten leraren een recept voor geluk hebben. Ze doen zaken op een bepaalde manier, een manier die misschien net iets anders is dan die van andere leerkrachten. Omdat wij willen dat alle leerkrachten gelukkig zijn, waardoor het lesgeven gemakkelijker gaat, de leerlingen gemakkelijker leren en zowel de leraar als de leerling veel meer werkplezier ervaren. Zijn wij op zoek gegaan naar het recept voor geluk, en wij hebben dit gevonden. Wij hebben simpelweg aan de beste leraren van Nederland gevraagd, wat maakt dat jij gelukkig bent. Veel van hen waren zich er niet bewust van dat zij een ‘recept’ hadden. Door onze vragen tijdens het interview werd voor hen ook duidelijk dat hun werkgeluk niet zomaar kwam aanwaaien. ze werden zich er nog meer bewust van wat ze deden, en ja het is dan nog steeds hard werken, ja je moet er nog steeds iets voor doen. Maar het is wel heel fijn dat je inzet dan beloond wordt omdat je ziet dat het goed gaat met de leerlingen, dat jij je gelukkig voelt en ook nog energie over hebt als je thuis komt. Omdat je werk / privé balans ook op orde is.

Toen wij door hadden dat het ‘recept’ te vangen was in een manier van werken die overdraagbaar is, voelde het als onze missie om iedereen hiermee te laten kennismaken. De gelukkige leerkrachten hebben hard gewerkt, doorgezet en geëxperimenteerd om te uit te vinden wat werkt en wat niet werkt. Hoe mooi is het dan wel niet, dat je niet alles zelf hoeft uit te vinden maar kunt voortbouwen op wat zij al voor voorwerk hebben gedaan. Vandaar dat wij tijd en moeite hebben gestoken om al deze ervaringen op te tekenen in een boek. Een boek met de titel ‘13 stappen om je geluk te vinden, de gelukkige leerkracht’ waarin de leerkrachten hun geheim delen en wij er een recept van hebben gemaakt. Zodat het voor elke leerkracht binnen handbereik is.

Weet dat de alle opbrengsten van dit boek ten goede komen aan het onderwijs. We gaan elk jaar op zoek naar een mooi initiatief, wat bijdraagt aan de missie van ‘Boven de Streep’ iedereen (weer) met plezier naar school toe.

Boek

Wij zijn zo dankbaar ...

dat de beste leraren (bepaalt door georganiseerde verkiezingen) van Nederland hebben willen meewerken aan het boek ‘Gelukkige leerkracht’. Alleen doordat zij zo open en eerlijk waren over hun successen maar ook over hun leerervaringen hebben wij dit boek kunnen maken. Samen met hen hebben we gezocht naar een rode draad, en gelukkig gevonden. Een rode draad die bij alle leraren duidelijk te vinden was. Geluk is voor iedereen anders. Maar het blijkt wel dat er 13 stappen zijn, die wij het recept hebben genoemd om tot geluk te komen.

Het geheim van ontspannen voor de klas kunnen staan, leerlingen die willen leren waardoor het automatisch ook vele beter gaat en ’s avond ook nog tijd en energie over hebben voor je privé leven. Waardoor niet alleen jij als leraar geluk ervaart maar ook de leerlingen geluk ervaren en met plezier naar school toe gaan.

Het is een gemakkelijk leesbaar boek geworden, met een pragmatische en ‘hands on’ in slag. Naast dat je de verhalen van de leerkrachten leest, en de 13 stappen om je geluk te vinden ontdekt is het ook een werkboek. Een boek waar je vragen, oefeningen en opdrachten in vindt die jou aan de hand meenemen om zelf ook een gelukkige leerkracht te worden. We hebben er naar gestreefd dat als jij de vragen beantwoordt, de oefeningen maakt en de opdrachten uitvoert, het bijna niet anders kan dan dat je ook geluk ervaart in je leven zowel in de klas als buiten de klas. Met alle voordelen die gelukkige leerkrachten ook ervaren: minder werkdruk, meer geluk  en leerlingen die met meer plezier naar school gaan.

Doneer Actie

Maak van iedere pabo student een gelukkige leerkracht.

Tijdens onze interviews kwam het idee naar boven om niet alleen leerkrachten gelukkig te maken die al in het onderwijs werken, maar ook toekomstige leerkrachten. Hoe mooi zou het zijn als je tijdens de pabo al kennis maakt met geluk. En dat jij de 13 stappen om je geluk te vinden al eigen hebt gemaakt.
Wij zouden niets liever willen dan dat toekomstige leerkrachten, gelukkig zijn, gelukkig beginnen en gelukkig blijven.

We kunnen dit niet zonder jouw bereiken, we hebben jou als donateur hard nodig.
Of jij nu een wild vreemde met een groot hart hart voor kinderen en onderwijs bent.
Of jij nu een ondernemer, bestuurder, schooldirecteur of leerkracht bent.
Of jij nu een kennis, vriend, familie of ouder van een pabo student bent.
We roepen iedereen op om deze donderactie te steunen.

De prijs van €45 is voor het boek en 13 masterclasses waarin we de 13 stappen om je geluk te vinden helemaal uitdiepen. Maar we willen het voor iedereen mogelijk maken om te doneren.

Daarom hebben wij besloten, dat bij elke donatie van €15 wij dit bedrag verdrievoudigen tot €45 en dat wij voor elke donatie van €15 het boek 'Gelukkige leerkracht' + de 13 masterclasses schenken aan een pabostudent.

Ja, ik doneer €15! (meer mag ook 😉 )Zodat jullie van 1 pabostudent een gelukkige leerkracht maken.

Lancering

Denk eens terug aan jouw eerste jaar voor de klas, hoe ging het toen, wat ervoer jij? Deze vraag hebben we ook gesteld tijdens het interviewen van de beste leraren van Nederland. Veel leerkrachten ervaren het eerste jaar als spannend, als een (te) groot gat tussen de opleiding en de praktijk. Ook al komt er steeds meer begeleiding tijdens de eerste jaren van je schoolcarriers als leerkracht, veel leerkrachten voelen het eerste jaar toch als eenzaam en zwaar. Je moet je draai vinden, je moet je eigen stijl vinden maar het kan gemakkelijker, dachten wij. Hoe mooi is het niet als je tijdens je opleiding al kennismaakt met het ‘recept’ om als leerkracht gelukkige te zijn. Om te leren van de beste leraren van Nederland, mensen die je anders nooit zou spreken of kennen.

Daarom hoefden wij niet lang na te denken waar wij onze boeklancering gaan doen, onze boek lancering wordt geen eenmalig event maar een tour. Een tour door Nederland een tour langs zoveel mogelijk PABO’s. Waar we niet alleen het boek ‘Gelukkige leerkracht’ presenteren maar waar we ook meteen een masterclass geven over de 13 stappen om je gelukt te vinden. Waarbij we alle docenten van de PABO’s een gratis exemplaar geven en hebben gevraagd om het boek ‘Gelukkige leerkracht' op de boekenlijst te zetten. Zodat de toekomstige lichting van leerkrachten nog beter voorbereid is op een van de belangrijkste taken van het land. Het verzorgen van goed onderwijs zodat er wordt geïnvesteerd in een goede toekomst voor het kind, de gemeenschap en de BV Nederland, doordat ze gelukkig zijn wordt dit veel gemakkelijker.

Gratis

We willen dat het voor iedereen, voor elke school, voor elke leerkracht mogelijk is om kennis te maken met de 13 stappen om een gelukkige leerkracht te worden, de gelukkigste versie van jezelf. We hebben een korte online introductie training ontwikkeld, waar elke leerkracht zich gratis voor kan aanmelden.
Heb je als leerkracht de smaak te pakken schaf dan het boek 'Gelukkige leerkracht' aan een je krijgt ook nog eens gratis toegang tot de volledige 13 masterclasses, waarbij we per masterclass 1 stap helemaal uitdiepen.
Je investeert dus niet in een boek maar in een complete training, een training die ook van jou een gelukkige leerkracht maakt.

Ik wil op de wachtlijst!Zodat ik een seintje krijg als de online introductie cursus online staat.

LETOP: Op dit moment zijn we deze nog aan het bouwen, maar kan jij jezelf al wel op de wachtlijst zetten. En het feit dat je nu al vertrouwen in ons hebt willen wij niet zomaar voorbij laten gaan. Iedereen die zich inschrijft voor het eerste boeklanceringsevent krijgt 25% korting op de aanschafprijs als je het boek rechtstreeks via deze site besteld.

Voor Wie

Wij hopen dat het boek voor iedereen is, voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs en voor de klas staat of het onderwijs een warm hart toedraagt. Het boek is dus voor meesters, juffen, leraren, leerkrachten, onderwijsassistenten, pedagogisch conciërges, docenten, voor pabo studenten, voor iedereen die in opleiding is om voor de klas te gaan staan en voor iedereen die werkzaam in het onderwijs is die wij vergeten zijn.

Moet je een ongelukkige leerkracht zijn om het boek aan te schaffen? Nee.
Moet je werkdruk ervaren om het boek aan te schaffen? Nee.

Schaf het boek aan zodat je net zoals als alle andere beste leraren van Nederland een gelukkige leerkracht  wordt. Dat jij werkgeluk ervaart, dat je een betere werk / privé balans krijgt, dat je met gemak voor de klas staat, dat leerlingen graag bij je zijn en dat alle leerlingen (weer) met meer plezier naar school toe gaan.

Het is een bron van inspiratie voor aankomende leerkrachten en voor ouders en andere leerkrachten. Door de inspiratie die deze leerkrachten geven hopen wij op meer geluk in het onderwijs. Een kind leert nou eenmaal meer van een gelukkige leerkracht!

Als je dat wilt, dan is het boek ‘Gelukkige leerkracht’ geschikt voor jou.

Ja, ik doneer €15! (meer mag ook 😉 )Zodat jullie van 1 pabostudent een gelukkige leerkracht maken.

Bestellen

Hoe kan het ook anders, het eerste boeklanceringsevent zal plaatsvinden op 20 maart 2019, de dag van internationale geluk. We hebben nog geen keuze gemaakt voor de eerste PABO, maar wil jij dat jouw PABO het eerste boeklanceringsevent organiseert neem dan met ons contact op via 1epabo@gelukkigeleerkracht.nl. We willen groots aftrappen en zorgen dat de tijd en moeite die de geïnterviewde leraren hebben geïnvesteerd door iedereen gezien wordt. Dat iedereen kan leren van de zaken die hebben bijdragen tot hun geluk. Om te streven naar een zo groot als mogelijke oplage van de eerste druk, willen we minimaal 5000 boeken hebben verkocht voor dat het boek gelanceerd wordt.

Om het eerste lanceringsfeest, ook de echte eerste presentatie te laten zijn zullen we de boeken in de week na dit event gaan uitleveren, zodat jij tijd voldoende hebt om de geleerde stappen toe te passen in het volgende schooljaar. Waardoor je na de vakantie meteen een vliegende start maakt en minder uitkijkt naar de volgende vakantie.

Klik op de knop hieronder om je boek alvast te bestellen, mocht je jezelf ook op de wachtlijst hebben gezet voor de gratis online introductie training dan wordt de korting van 25% automatisch verrekend.

Ik wil het boek als eerste in huis hebben!Breng mij a.j.b. naar de kassa toe.

 

LETOP: Wil je als school, stichting of PABO meer dan 25 exemplaren tegelijkertijd bestellen neem dan even contact op via meerboeken@gelukkigeleerkracht.nl voor de speciale prijzen, met wel kortingen tot wel 50%.


fade-leftfade-rightDe gelukkige leraren van ons lijstje zijn ... De gelukkige leraren van ons lijstje zijn ...

 • School de Pijler Rotterdam

  Leraar Yvette Klein

 • School de Meander Lelystad

  Leraar Saskia Klok

 • School Ibn-I Sina Rotterdam

  Leraar Semihanur Ozan

 • School De Fonkeling Berghem

  Leraar Anja van Hirtum

 • Mystery Leraar

  Wij wilde graag 11 leraren hebben, en hadden 10 namen op ons lijstje staan.
  Dat betekent dat er dus nog plaats is voor 1 leraar.
  Wil jij ons helpen om deze 11e leraar te vinden?
  Welke leraar moet nog in ons boek komen en waarom?

 • School de Koningin Emmaschool Kampen

  Leraar Willi Post

 • OBS de starter Groningen

  Leraar Laura Koops van ’t jagt

Wie wil jij nomineren als de 13e leraar?Klik hier om het ons te laten weten.

Synopsis - Samenvatting

Hier vind je binnenkort de samenvatting, de inhoudsopgave en de achterflap van het boek 'Gelukkige leerkracht'.

Recensies

We hebben een aantal autoriteiten binnen het onderwijs en een aantal journalisten van bekende kranten en tijdschriften gevraagd om het boek te lezen en een recensie hierover te schrijven. Zodra wij deze hebben ontvangen dan worden deze hieronder geplaatst.

Agenda

Het bijzondere is dat het boek nog niet eens is verschenen en wij nu al aanvragen krijgen om te komen vertellen over de 13 stappen om je geluk te vinden, op weg naar een gelukkige leerkracht. De aanvragen die we nu hebben ontvangen zijn niet openbaar en dus niet voor iedereen toegankelijk. Zodra de eerste openbare masterclass is geboekt, dan zullen wij de gegevens hieronder vermelden.
Wil je zelf een (openbare) masterclass organiseren over 'Gelukkige leerkracht' stuur dan een mail naar masterclass@gelukkigeleerkracht.nl en dan nemen wij contact met je op.

Ja, ik doneer €15! (meer mag ook 😉 )Zodat jullie van 1 pabostudent een gelukkige leerkracht maken.