Uiting - De gezinsmissie is geen garantie HPHK - Conrad

Hoe leef je je gezinsmissie?

Print Friendly, PDF & Email

Een gezinsmissie geeft weer wat jullie als gezin belangrijk vinden, hoe je wilt leven, wat je aan je kinderen wilt meegeven. De opvoeding is de vertaling en uitvoering van je gezinsmissie. De gezinsmissie zorgt voor een duidelijk doel, de weg daarna en helpt je om op koers te blijven.
Kun je het tegenovergestelde voorstellen?
Opvoeden zonder een duidelijk beeld in je hoofd, zonder richting en een duidelijk doel?

In deel 1 ontdek je wat een gezinsmissie is en waarom het zo belangrijk is voor het geluk en het succes van je kinderen.
In deel 2 ontdek je hoe eenvoudig, leuk en waardevol het is om je eigengezinsmissie te maken.
In dit deel, deel 3 laat ik zien en ervaren hoe je je gezinsmissie leeft.

Conrad, de gezinsmissie klinkt leuk maar hoe leef je je gezinsmissie.

Deze vraag krijg ik ongeveer bij elke workshop, training of gesprek wat gaat over de gezinsmissie, vandaar dat ik even de tijd heb genomen om het op te schrijven zodat ik het niet elke keer meer hoef uit te leggen. Niet dat ik er mee ga stoppen of dat het niet leuk is. Nee, het gaat er veel meer over dat ik meer mensen bereik zodat meer mensen weten hoe ze hun gezinsmissie dagelijks kunnen leven.

Hoe breng je gezinswaarden tot leven.

In onze gezinsmissie zitten de volgende gezinswaarden: balans, geloof in jezelf, respect, moed, rechtvaardigheid, speelsheid, zorg voor het milieu en “self-efficacy” (lees zelfeffectiviteit). Ik heb lang nagedacht over hoe ik de gezinswaarden tot leven kan laten komen, zodat jij als lezer een beeld hebt hoe je op een dagelijkse basis je gezinsmissie leeft. Ik heb er voor gekozen om bij elke waarden een concrete situatie te pakken om te beschrijven hoe wij hier invulling aangeven, hoe wij met een vraag / probleem of kans omgaan en wat dan de relatie naar de gezinsmissie is.

De missie van ons gezin is om een plaats te zijn waar we met speelsheid, geloof in jezelf en moed, leren om te doen wat nodig is om je dromen te realiseren. Waarbij we respect hebben voor elkaar en het milieu. Om zo een bijdrage te leveren aan een rechtvaardige, leefbare en duurzame wereld voor iedereen.

Hoe ziet de gezinswaarde speelsheid uit onze gezinsmissie er in de praktijk uit.

Zoals met alle waarden kan dit van heel abstract tot super concreet gaan, weet dat ik de waarde misschien heel anders uitleg dan jij zou doen. Weet dat dit goed is, om de simpele reden dat het onze waarden is, die wij begrijpen.
Als je kijkt naar speelsheid, dan kan ik daar een heel simpel en concreet voorbeeld bij pakken. Onze dochter was 5 jaar en al haar vriendinnen op school konden al touwtje springen en zij wilde dit ook graag leren. Ze had het al een aantal keer zelf geprobeerd en het lukt maar niet, wat uiteindelijk leidde tot dikke tranen.
Wat heb ik toen gedaan, ik heb er een spelletje van je gemaakt, sterker nog 6 spelletjes. We hebben samen gekeken naar wat je allemaal moet kunnen om te kunnen touwtje springen. Er bleken 6 onderdelen te zijn die samen voor het eindresultaat zorgde. We hebben het einddoel los gelaten en we zijn op een speelse manier de verschillende onderdelen gaan oefenen. Al snel beheerste deze 6 losse onderdelen en konden we ze combineren tot daadwerkelijk 10 keer achter elkaar touwtje springen. Het mooie was dat ze veel meer heeft geleerd. Ze heeft geleerd om het probleem kleiner te maken, op te knippen in stukjes die ze wel succesvol kan afronden, ze heeft geleerd om tussentijdse succes te vieren en ja ze heeft in 4 avonden 10 minuten oefenen ook geleerd om touwtje te springen.

Hoe ziet de gezinswaarde geloof in jezelf uit onze gezinsmissie er in de praktijk uit.

Geloof in jezelf gaat heel diep, het heeft te maken met zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Als je op een betekenisvolle manier opvoed dan zal je zien en ervaren dat kinderen heel goed weten wat ze willen en wat ze kunnen, zelfs voordat ze het gedaan hebben.
In ons geval ging het over alleen naar school gaan, Noa was 5 toen ze met dit idee kwam. Tijdens één van onze gezinsgesprekken kwam ze hiermee op de proppen. Oké zeiden we enigszins gereserveerd. Ze is pas vijf jaar, we wonen in een grote stad en niemand om ons heen staat dit toe. We gingen in gesprek om te achterhalen hoe dit er voor haar uit zag. Ze had er goed over nagedacht en ze geloofde er heilig in dat ze dit kon. Wie zijn wij dan om hier aan te twijfelen. We hebben gezegd dat we het goed vonden, we zouden alleen wel een paar keer willen oefenen om te zorgen dat ze wist hoe het ging, wat ze moest doen als het anders ging dan gepland en hoe ze kon omgaan met onverwachte situaties. We hebben een paar weken geoefend en na 3 weken gaf ze zelf aan ze prima wist wat ze moest doen.
En hup daar ging ze op weg naar school. Het ging super, we begrepen achteraf van de juf dat ze op school kwam met een glimlach van oor tot oor die is blijven staan tot ze weer naar huis ging. Hoe mooi is dat om kinderen te zien die trotst op zichzelf en hun prestatie zijn.
De volgende stap was dat ze voortaan niet alleen naar school wilde maar alleen naar huis wilde komen, wie waren wij om dit tegen te houden.

Hoe ziet de gezinswaarde moed uit onze gezinsmissie er in de praktijk uit.

Laat ik iets over ons zelf vertellen. Wij geloven heilig in het betekenisvol opvoeden, het zou natuurlijk raar zijn als het anders was. Toch is het nog niet altijd zo gemakkelijk. Veel mensen in onze nabij omgeving denken wat wij een opvoeding hanteren waar het vrijheid blijheid is, waar kinderen alles mogen en waar geen regels zijn.
Misschien is het tegendeel wel meer waar. Wij hebben heel duidelijk voor ogen hoe wij het willen, wat wij wel en niet toestaan. Het is inderdaad wel dat wij niet geloven in belonen en straffen en om die reden ook niet toepassen in onze opvoeding. Het is voor veel mensen (zeker in het begin) bijna niet te geloven dat je kunt opvoeden zonder. Maar zoals met zoveel dingen die anders, nieuw of vooruitstrevend zijn, gaat het om een paradigma shift een ander manier van kijken, een manier die je nog nooit eerder hebt gedaan. Ondanks de vele tegenwerpingen en scheve blikken hebben wij toch altijd de moed behouden om door te gaan op de ingeslagen weg. En het is leuk om te zien dat steeds meer mensen met ons meedoen en ook ervaren hoe leuk opvoeden kan zijn als je er betekenis aangeeft.

Hoe ziet de gezinswaarde doen wat nodig is uit onze gezinsmissie er in de praktijk uit.

Noa was op de leeftijd dat ze graag een huisdier wilde maar ook kon begrijpen wat hier bij kwam kijken. We hadden duidelijk gesproken over de taken en verantwoordelijkheden die erbij komen kijken als je een dier hebt wat je moet verzorgen. Waarbij we ook hebben uitgelegd dat het kopen van een dier een verantwoordelijkheid is, dat we het konijn (in haar geval) niet kopen om als het even niet leuk is weer te verkopen. Ze heeft het konijn voor haar verjaardag gekregen en heeft vanaf dag één laten zien dat ze doet wat nodig is. Of het nu gaat om de verzorging, eten geven, het hok schoonmaken of om het geven van persoonlijk aandacht ze doet wat nodig is. En ja soms valt het iets zwaarder en helpen we haar weer om door te zetten, waarna ze weer klaar is om door te gaan, zonder te zeuren of te mokken.

Hoe ziet de gezinswaarde duurzaam / milieu wat nodig is uit onze gezinsmissie er in de praktijk uit.

Je kunt hier heel ingewikkeld over doen, maar wij zoeken het graag dichtbij huis, in onze eigen cirkel van invloed. Wij gooien bijvoorbeeld niet zomaar iets op straat of uit de auto. Maar ook als wij over straat lopen en we zien zwerfafval dan bukken we om dit op te rapen en in de dichtstbijzijnde prullenbak te gooien. Onze dochter weet niet beter als dat we dit doen, dit leven we dus elke dag voor. Het mooie is om te zien dat voorleven echt werkt. Dit voorjaar had ze uit de schuur een paar vuilniszaken gepakt en was ze met een vriendinnetje in de buurt zwerfafval gaan opruimen, niet omdat wij het zeiden, of omdat ze straf had. We hebben haar gevraagd waarom ze dit deed, ze keek ons aan met een blik van hoe kun je dit nu vragen, ze zei: “Omdat ik het belangrijk vindt.”

Hoe ziet de gezinswaarde rechtvaardigheid uit onze gezinsmissie er in de praktijk uit.

Dit is een wat lastigere gezinswaarden om concreet te beschrijven. Het zit voor ons zo in al het andere vervlochten, het maakt deel uit van alles wat wij doen. Laat ik een poging proberen te wagen met een voor ons duidelijk voorbeeld. Als je ergens voor betaald, als je iets koopt dan vindt ik dat je moeten krijgen wat je hebt afgesproken. Stel dat ik een auto koop van iemand anders dan is het vervelend als ik de auto een paar dagen heb dat er allerlei verborgen gebreken naar boven komen, waarvan je bijna zeker weet dat dit bij de verkoper bekend was. Waarom zeg mensen dat dan niet gewoon eerlijk. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde als wij onze auto verkopen dan zorgen we ervoor dat deze tip top in orde is of we vertellen er eerlijk bij wat er aan de hand is zodat iemand anders niet voor verrassingen komt te staan. Hoe mooi zou de wereld wel niet zijn als we dit allemaal zouden doen.

Hoe zit het met het voorleven van jouw gezinsmissie?

Ik ben benieuwd of bovenstaande voorbeelden jou hebben geïnspireerd om (weer) iets te doen met jullie gezinswaarden en gezinsmissie. Misschien klinkt het voor jou groot en zwaar, niets is minder waar. Begin gewoon met wat voor jou werkt, en als (nog) niet altijd lukt, ga je zelf dan niet straffen of zeggen zie je wel het werkt niet. Ben gewoon lief voor jezelf besef dat het iets nieuws is, iets wat je nog niet eerder hebt gedaan. En dat nieuwe dingen tijd kosten, je bent aan het leren en leren is proberen.
Het belangrijkste is dat je gewoon gaat beginnen.

Hoe kan ik concreet met mijn gezinsmissie aan de slag?

Leuk dat je het vraagt, weet dat ik hier graag bij help. Ik kan ongelofelijk genieten van het proces als ouders met hun gezinsmissie aan de slag gaan. Ik geef (nog) geen losse workshop “gezinsmissie maken”, het is wel onderdeel van de workshopreeks “Ouder zijn is geweldig”. Ik verzorg deze als open training waar iedereen zich op kan inschrijven. Nog mooier is het om het op de basisschool van jouw kind te organiseren. Als jij laat weten of welke basisschool jouw kind(eren) zit(ten) dan ga ik de directeur benaderen om de mogelijkheden te onderzoeken om het daar te houden en andere ouders te interesseren via de schoolnieuwsbrief.