Foto - Zomervakantie en dan 3 manieren om er een feest van te maken - Happy Parents Happy Kids

Zomervakantie en dan …

Print Friendly, PDF & Email

Zomervakantie en dan … in deze blog ga ik antwoord geven op een vraag die ik met grote regelmaat krijg. Je kinderen hebben 6 weken vakantie en jij waarschijnlijk wat minder. Of je nu wel of niet voldoende geld hebt om op vakantie te gaan of leuke dingen te doen kan ook het verschil maken. Hoe overleef je nu de zomervakantie en dan ook nog op een manier dat het voor je kinderen een beleving is.

Wat is belangrijk voor je kinderen als ze samen zijn met jou?

Kinderen hebben tegenwoordig al snel door wat waardevol is en wat niet. Je zou misschien denken dat ik hier praat over geld. Het antwoord is anders, het gaat over schaarste. De tijd die jij besteedt en / of doorbrengt met je kinderen is wat zij als het meest schaarse goed ervaren en voor hen dus het meest waardevol. Het gaat er in de vakantie dus niet om of je ‘echt’ op vakantie gaat, of je ver weg of dichtbij. Het gaat er niet om of je ze een groot of veel cadeaus geeft. Het gaat erom dat je tijd met ze doorbrengt. En dan bedoel ik dus exclusivitijd 😉 en onverdeelde aandacht, dus niet samen in één ruimte en jij als ouder in je telefoon.

Wat voor leuke dingen kun je dan samen met je kinderen doen in de zomervakantie.

Ik zeg weleens gekscherend er is maar 1 beperkende factor en dat is niet geld, dat is namelijk je eigen creativiteit. Als je even nadenkt of brainstormt met je kinderen, je partner of je buren dan komen er zoveel dingen naar boven toe dat de zomervakantie te kort is om het allemaal te doen. Wat hierbij niet helpt is om voorhand al te denken in beperkingen. Oh dat zal wel niets zijn, dat hebben we al eens gedaan, dat is zo simpel of ik kan echt niets meer zelf verzinnen.
Probeer zaken te verzinnen die je samen kunt doen, die je normaal door het jaar heen niet of minder doet. Plan eerst eens een avond samen met je partner en je kinderen om gezellig na te denken over wat je gaat doen. Als je kinderen al wat ouder zijn dan kun je ook vragen of ze al wat willen voorbereiden. Laat ze lekker in allerlei huis aan huis krantjes kijken of er leuk dingen instaan, zoals open dagen, de opening van een bedrijf, proeverij etc. Laat ze ook lekker op internet rond kijken bijv op ‘gratis dag je uit’ waar je helemaal gratis weg kan. Wat ook altijd leuk is is actief bezig zijn in de buitenlucht. Je kunt voor leuke en leerzame activiteiten kijken op sites van ‘staatsbosbeheer’ of bij ‘natuur monumenten‘.
Of denk als ouders eens na over zaken die eigenlijk niet mogen ;-). Ergens een nacht wandeling gaan maken, wildkamperen, of een nachtelijke dropping.

Maak van alles een beleving met deze pret verdubbelaar tip.

Wat ik heel vaak zie is dat de ouders moeier zijn dan de kinderen na de vakantie. De oorzaak is vaak dat de ouders al het werk op zich nemen. En naast dat de kinderen dan niet leren dat er ook zaken voorbereid moeten worden, ontneem je ze ook nog een hoop voor- en napret. Ja, ik weet het als je het zelf doet dan zal het vast sneller gaan, maar niet leuker. Stel je hebt besloten om een paar dagen te gaan kamperen, maak er dan een beleving van. Ga samen op zoek naar een mooie plaats, ga zoeken op internet, ga naar een reisbureau en neem een stapel brochures mee om lekker door te bladeren. Laat je kinderen daarna zelf een route uitstippelen met ouderwetse wegkaarten (die je vaak voor een euro bij de action kunt kopen). Laat ze zelf bepalen of je voor de snelle of de mooie route gaat, misschien willen ze wel een stop maken bij een mooi zwemmeertje.
Ga samen alle spullen pakken, door ze eerst een checklist te laten maken. En hoe leuk is het niet om te kijken wie het meeste spullen in de auto kan krijgen. Op deze manier kun je de vakantie al weken eerder laten beginnen, wat een voorpret gaan ze hebben. En het mooie is, deze voorpret kost niets.
Wist je dat er ook zoiets als napret bestaat? Je geeft ze tijdens je vakantie je oude telefoon en vraagt ze mooie foto’s te maken om bij thuiskomst samen een digitaal fotoalbum te maken. Zodat ze als je een gerecht maakt wat ze op vakantie hebben gezien daarna de vakantie nog een keer kunnen herbeleven, met de mooiste en sterkste verhalen terwijl je in de achtertuin het vuur in de korf aansteekt. Of nog hipper, je maakt een YouTube kanaal of een besloten Facebook groep aan. Weet je niet hoe, vraag je zoon of dochter zij helpen wel even. Je laat ze familieleden, vrienden en andere achterblijvers uitnodigen. Dan maak je dagelijks met dezelfde oude telefoon een vlog van wat je op vakantie hebt meegemaakt, die ze dan s ‘avonds kunnen delen met het thuisfront.
Het mooie hiervan is, dat alles meteen digitaal en online staat, altijd leuk als school weer is begonnen om nog even wat vakantiepret op te halen.
Op deze manier heb jij als ouder veel minder werk, duurt de vakantie door de voor- en napret twee keer zolang en ze leren ook nog een heleboel andere zaken zoals: voorbereiden, uitzoeken, plannen, foto’s maken, etc.

Ja maar ik heb geen of weinig geld om samen iets te doen in de zomervakantie!

Wat ik al eerder zij, ben creatief en misschien moet je nog wel creatiever zijn als je minder te besteden hebt. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het daardoor minder leuk hoeft te worden. Er zijn zoveel dingen die je gratis kunt doen te beginnen met zon, strand en bos activiteiten. Het strand is vaak gratis, neem een paar grote scheppen en emmers mee en daag je kinderen uit om op het strand de grootste berg of de diepste rivieren te maken.
En vergeet ook niet om zelf mee te doen, moet je eens kijken hoe snel je vrienden maakt.
Of zet een leuke speurtocht uit in het bos, kost een avondje voorbereiding maar dan heb je ook een hoop pret, laat deze eindigen bij een meertje of zwembad. Vergeet niet je picknick kleed mee te nemen en je zelf gemaakte gerechten, zeker weten dat iedereen jaloers wordt als jullie daar gezellig samen tijd doorbrengen.
Ben je geen actief type en hou je meer van de stad of cultuur ook geen probleem. Je kunt natuurlijk ook een wandel- of speurtocht uitzetten in de stad. Geef ze een paar euro en laat ze onderweg hun eigen eten kopen, lekker onderhandelen op lokale markten, bedelen bij de bakker voor een extra broodje om aan het einde van de dag in één van de vele parken te eindigen met een lekker bij elkaar gesprokkelde picknick.
Je zou is moeten weten hoeveel culturele zaken gratis zijn, kijk op de website van de gemeente naar lokaal georganiseerde zaken. Regelmatig hebben musea ook dagen dat je ze gratis kan bezoeken. In sommige steden zoals in mijn stad Utrecht, kun je de U-pas aanvragen. Dan krijg je op heel zaken, die goed zijn voor je kind, veel korting soms wel tot 75%.

Altijd gelukkige kinderen en gelukkige ouders?

Wil je niet alleen in de vakantie gelukkige kinderen en wil jij als ouder ook het hele jaar door gelukkig zijn weet dan dat de workshopreeks “Ouder zijn is geweldig” je de handvaten geeft om vooral veel opvoedplezier te hebben i.p.v. opvoedstress.

Ik hoop dat ik je wat ideeën heb kunnen aanreiken, ik zou zo nog 10 pagina’s kunnen volschrijven maar het is veel leuker als jij met je eigen kinderen op zoek gaat naar een leuke invulling voor de vakantie. Wat wel leuk is, is om jullie ideeën hieronder achter te laten zodat andere ouders ook weer geïnspireerd worden.