En wat zeg je dan? Uh, mag ik er nog 1

Print Friendly, PDF & Email

Onderzoek laat zien dat dankbaarheid en dankbaar zijn je geluksgevoel enorm verhoogt. In het boek “The how of hapiness” schrijft Sonja Lyubomirsky (Professor Ph.D. aan de Stanford University) over de wetenschappelijke kant van geluk. Een onderzoek is altijd fijn, het toont aan wat de meeste happy parents al weten. Aangezien ik ben voor gelukkige kinderen en gelukkige ouders wil ik je graag helpen om je binnen vijf minuten ook gelukkiger te laten voelen.

 

Wat zeggen je kinderen als ze dankbaar zijn?

Hoe vaak hoor je het niet als je in de winkel loopt, bij familie bent of gewoon op straat. Een ouder die tegen zijn kind zegt: en wat zeg je dan. Voor de meeste kinderen is dit een verwarrende vraag. Ik ben zelf een beetje van de rebelse kant. Ik kan me zo maar voorstellen dat ik vroeger gezegd zou hebben: mag ik er nog één.

 

Wat zeg jij als ouder als je ergens dankbaar voor bent?

Het kan zijn dat je dank je wel zegt. Het kan zijn dat je ook helemaal niets zegt. Het kan zelfs zijn dat je een beetje boos of verontwaardigd bent omdat jij iets heel normaal vindt en dat je van mening bent dat jij daar helemaal geen dank je wel voor hoeft te zeggen.

 

Dankbaarheid, wat is het?

Dankbaarheid of dankbaar zijn gaat veel verder dan, dank je wel zeggen. Je kan namelijk overal dankbaar voor zijn. Het kan gaan over iets wat je krijgt, over wat iemand anders voor je doet, over dat jij blij bent met het leven wat je leidt, over dat jij je ergens positief over verbaasd. Het belangrijkste is dat dankbaarheid een positieve emotie is, waardoor er minder plaats is voor negatieve emoties.

 

Dankbaarheid toon je door …

Het leven kan soms zo heerlijk simpel zijn. De meest gemakkelijke vorm van dankbaarheid is gewoon dank je wel zeggen. Dank je wel tegen jezelf, dank je wel tegen het leven, dank je wel tegen de dingen die jou overkomen, of dingen die jij mag meemaken. Je kan dit hardop doen, of stil in jezelf of misschien nog wel mooier. Je kan ook een klein mooi boekje voor jezelf kopen. Dit leg je naast je bed en voordat je gaat slapen schrijf je op waar je deze dag dankbaar voor bent.

Oh wat zal jij daarna heerlijk slapen.

 

Ja maar, hoe leer ik mijn kind dan om dankbaar te zijn.

Je kinderen kijken de eerste zeven levensjaren vooral naar wat jij doet. Zij kopiëren jouw gedrag, ook het goede gedrag. Dus stel dat ze iets krijgen waarvan jij denkt, dat jouw kind dat fijn vindt. Dan zeg jij gewoon “dank je wel” voor je kind. Tenslotte vindt jij het ook fijn dat ze het krijgen. En dan komt het vooral aan op vertrouwen, vertrouwen in je kind, op positieve gedachtes over je kind. Na een tijdje gaat je kind namelijk het gedrag overnemen. Het is kennelijk heel normaal en gewoon als je iets krijgt wat je graag wil of fijn vindt, dat je dan, dank je wel zegt.

Op deze manier wordt het heel natuurlijk aangeleerd en is het voor je kind niet een standaard nietszeggend zinnetje om van jouw geklaag: en wat zeg je dan, af te zijn.

Nee het is een gevoel dat je kind ook echt zelf ervaart, een gevoel wat van binnen gelukkig maakt.

Daarnaast is er nog een mooi ander voorbeeldgedrag. Als jij je kind naar bed toebrengt dan kan jij nog even de dag doornemen. En ondertussen kan jij tegen je zoon of dochter vertellen waar jij dankbaar voor bent. Dat maakt het avondritueel ineens een stuk positiever.

Na een tijdje kan je dan vragen waar je kind dankbaar voor is. Grote kans dat jij dit niet eens hoeft te vragen maar dat je kind dit na een tijdje spontaan zelf gaat vertellen als jij vertelt waar jij dankbaar voor bent.

 

De laatste keer

Wanneer heb jij voor het laatst tegen je geliefde je dankbaarheid getoond door te zeggen dank je wel of te vertellen wat je zo fijn vindt of door een compliment te geven. En als ik het over dankbaarheid heb dan heb ik het natuurlijk over onvoorwaardelijke dankbaarheid, hier hoef jij dus niets voor terug.

 

Dank je wel dat jij de tijd neemt om mijn blogs te lezen.

 

Wil jij andere ouders helpen door te delen op wat voor manieren je nog meer dankbaarheid kan tonen, laat dan hieronder of op www.facebook.com/hphknl een berichtje achter. Dan zeg ik alvast namens de andere ouders: dank je wel.