kernwaarden

Pagina Hoe vind ik mijn kernwaarden.

Afbeelding - Oefening kernwaarden stap 3 partercipatie ebook happy parents - Happy Parents Happy KidsGeweldig.

Als jij deze pagina leest dan ben je al bij stap 3 Partnercipatie aangekomen van mijn e-book “11 stappen op weg naar een Happy Parent”.

Welke e-book?

Oja, zegt het e-book “11 stappen op weg naar een Happy Parent” jou nog helemaal niets. Dan heb jij geluk, jij bent waarschijnlijk onbewust op deze pagina te recht gekomen, bedank google en download als nog mijn e-book door je hier aan de rechterkant in te schrijven.

Wat heeft het e-book je tot nu toe gebracht.

Hoe ben jij gevaren met stap 1 Inspiratie en stap 2 Oriëntatie?
Was alles duidelijk, heb jij mooie of bijzondere zaken gevonden?

In stap 3 Partnercipatie wil ik je laten kennismaken met kernwaarden.

Met waarden bedoel ik zaken die iets heel belangrijks vertegenwoordigen en die daardoor ook richting geven aan jouw leven, jouw gedrag en het handelen van jou als individu. Voorbeeld van waarden zijn liefde, groei, positiviteit, rechtvaardigheid, zelfredzaamheid, vrijheid.

Kernwaarden geven ons kleur, maken ons ons.

We hebben allemaal, bewust of onbewust, een set waarden, een aantal waarden die voor ons belangrijk zijn.
Kernwaarden zijn waarden die jouw kern beschrijven. De kern van wie jij eigenlijk diep van binnen bent. Het woord “kern” geeft ook meteen aan dat deze zo diep in jou zitten, dat ze ook niet snel veranderen.
Wellicht kun jij zo benoemen, jouw belangrijkste kernwaarden. Aan de andere kant kan het verhelderend zijn om eens te kijken naar de tabel met kernwaarden onder aan deze pagina.

Mijn kernwaarden veranderen steeds.

Mocht jij na het doen van deze oefening merken dat ze na een paar maanden toch veranderen weet dan dat jij nog niet tot de kern gekomen bent. Maak je geen zorgen het is soms een kwestie van oefenen, van spelen, doe de oefening nog een keer en test een tijdje of je “nieuwe” kernwaarden beter bij je passen.

Hoe vind jij, jouw kernwaarden.

Tijdens mijn jaarprogramma gaan we ook op zoek naar jouw kernwaarden. Mocht jij ze al hebben dan is het een goed moment om ze weer eens te testen en misschien ontdek jij wel dat ze nog scherper kunnen.
Ik gebruik dan de techniek “geleide visualisatie”. Heel simpel gezegd, ik vertel een mooi verhaal wat jouw hersenen aan het denken zet en jouw hart laat spreken. Tijdens het verhaal ga jij merken dat er allerlei gedachten naar boven komen, over zaken die jij belangrijk vindt in het leven. Zodra het verhaal is afgelopen kan jij deze belangrijke zaken, belangrijke waarden opschrijven.

Ik kan niet visualiseren.

Ik hoor mensen regelmatig zeggen: “Ik kan niet visualiseren.”. Dan heb ik een simpele test om te kijken of ze kunnen visualiseren. De test gaat als volgt. Doe even je ogen dicht, stel je voor dat jij bij de voordeur van jouw huis staat, kan jij dan bedenken hoe jij vanaf hier naar je werkt komt?
Gelukt?

Oefening vind jouw kernwaarden

Voor nu gaat het als volgt, we starten zonder naar de tabel met kernwaarden te kijken. Bij deze oefening gaan we eerst vanuit ons gevoel wat woorden bepalen en daarna pas met ons hoofd.

Zoek een rustige en fijne omgeving, ga lekker zitten, zet alle afleiding uit, ontspan, adem diep in en:
– beantwoord de onderstaande vragen;
– geef per vraag minstens twee antwoorden;
– schrijf alles op wat je te binnen schiet.

Hier zijn de vragen:
1. Wat vind jij het belangrijkste in het leven?
2. Wat vind jij het belangrijkste in jouw werk?
3. Wat vind jij het belangrijkste in jouw liefdesrelatie met je partner?
4. Wat vind jij het belangrijkste in andere relaties?
5. Wat is het belangrijkste wat geld jou brengt?

Jouw gevonden kernwaarden.

Jij hebt nu een groot aantal antwoorden, controleer of hier geen containerbegrippen (zoals geluk, voldoening, tevredenheid) bij zitten en anders haal jij deze eruit. Deze woorden zeggen te weinig over jou. Iedereen wil ze, maar wat betekenen ze specifiek voor jou? Voor de één is de combinatie van vrijheid en onafhankelijkheid het ultieme geluk, voor de ander is dat misschien de combinatie van zekerheid en geborgenheid. Beiden willen geluk, maar ieder geeft daar een eigen invulling aan.
Haal dan alle bezittelijke waarden eruit (zoals een partner of een auto). Want er ligt iets onder wat jij echt wilt bijvoorbeeld liefde en status.

Tabel met kernwaarden.

Kijk nu ook nog even in de tabel met kernwaarden hieronder. Mochten daar nog andere of beter passende kernwaarden bij zitten, vul hier dan jouw lijst mee aan, zodat jij op ongeveer 10 kernwaarden uitkomt.

Top 10 Kernwaarden.

Leg deze kernwaarden eens op volgorde van belangrijkheid voor jou, maak je eigen top 10. Of pak twee kernwaarden en bepaal welke het belangrijkste is, pak er weer twee en werk zo jouw kernwaarden door. Ik weet dat afscheid nemen van een kernwaarden nog niet zo gemakkelijk is. Niet getreurd, jij hoeft geen afstand te doen van jouw kernwaarden. Jij wilt gewoon de 5 belangrijkste overhouden.

Mijn top 5 kernwaarden zijn:

1. Liefde
2. Groei
3. Positiviteit
4. Rechtvaardigheid
5. Zelfredzaamheid (was vrijheid)

Kernwaarden: The next step.

Nu jij deze kernwaarden hebt kan jij nog een paar stappen verder gaan, laat je inspireren door de onderstaande mogelijkheden.
– jij kunt de kernwaarden beschrijven, wat betekent het voor jou;
– jij kunt aan de kernwaarden normen hangen, wat doe jij waardoor jij jouw kernwaarden echt leeft zodat jijzelf en anderen het kunnen zien;
– jij kunt besluiten nemen in belangrijke gebieden als gezondheid, relaties, werk, geld, gezin, partner, kinderen die in lijn liggen met jouw kernwaarden;
– jij kunt er leefregels mee maken die beschrijven hoe jij je gedraagt;
– jij kunt er een mission statement van maken, een samenvatting van hoe jij in het leven staat, die richting geeft aan jouw leven. Hieronder heb ik mijn eigen missionstatement neergezet.

Mission Statement Conrad van Pruijssen:

Ik Conrad van Pruijssen heb, geef en creëer waarde(n)* in het leven van mezelf en anderen. Vanuit mijn creativiteit, positiviteit en rechtvaardigheid weet ik anderen te raken. De vrijgekomen liefde inspireert en helpt mij en anderen om duurzaam en in vrijheid te groeien naar een authentiekere versie van jezelf.
* naast dat ik waarde toevoeg vind ik het ook belangrijk om waarden als in deugden mee te nemen en uit te stralen (lees, voor te leven)

Waarom zijn kernwaarden nu zo belangrijk?

Dit is wie jij bent, dit zijn jouw waarden.

Er is niets anders nodig dan dit lijstje, om te bepalen tegen welke dingen jij “Ja” zegt en tegen welke dingen jij “Nee” zegt in het leven.
Hierdoor kan jij sneller, gemakkelijker en beter beslissen wat wel en niet bij jou past. En geloof mij dit werkt voor ogenschijnlijk eenvoudige zaken en ook voor complexere zaken als: waar ga ik werken, met wie ga ik (samen)werken, welke liefdespartner past bij mij, etc.

Stap 4 Organisatie.

Ik zou zeggen ga snel verder met het lezen van stap 4 Organisatie van het ebook “In 11 stappen op weg naar een Happy Parent”.