Time-management voor ouders die betekenisvol willen opvoeden

Print Friendly, PDF & Email

Er valt zoveel over time-management voor ouders te zeggen, zoveel zelfs dat ik er een apart thema van heb gemaakt voor één van mijn ouderavonden die ik voor basisscholen en kinderdagverblijven verzorg. In deze blog laat ik je zien hoeveel tijd je kunt besparen als je in je opvoeding gebruik maakt van betekenisvolle opvoedprincipes.

(Hier vind je een link naar de 12 betekenisvolle opvoedprincipes).

 

Hoeveel tijd heb je als ouder om je kind op te voeden?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het idee dat we het als ouders van nu veel drukker hebben dan onze ouders 30 jaar geleden. Wat ik bij veel ouders zie is dat ze het beste voor hun kind willen, maar ook het beste voor zichzelf. We willen carrière maken, een grote vriendenkring en sporten. En we willen het beste voor onze kinderen, dus naast een goede school ook zorgen voor zaken als sporten en hobby’s. Op zich valt dit misschien nog wel mee, maar als je dan bedenkt dat vroeger maar één van de twee ouders werkte en nu vaak beide ouders, dan is het best druk. 
Laten we eens uitrekenen hoeveel tijd je als ouder tijd hebt om te besteden aan het opvoeden van je kind. Er zitten 24 uur in een dag, – 10 uur slapen, – 6 uur school, – 2,5 uur bso, – 1 uur spelen, – 1 uur huiswerk maken, dan heb je nog maar 3,5 uur. Laten we hier dan nog zaken als 30 min hobby / spelen, 30 min reistijd, 30 min schermtijd, 30 min persoonlijke verzorging, en 30 min eten vanaf halen, dan hou je voor de opvoeding nog maar 1 uur per dag over.
Nu hoor ik sommige ouders al hard op denken, maar ik kan toch ook opvoeden tijdens het eten of de persoonlijke verzorging. Behoor je tot deze categorie ouders dan heb je al een streepje voor op de rest van de ouders. Dan besef je al dat je niet meer uren in een dag kunt toveren. Je kunt wel kijken hoe je meer gedaan kunt krijgen in dezelfde tijd. Oja, niet door de druk op te voeren, dan heet het geen opvoeden meer maar politieagent of scheidsrechter spelen. Nee, door slim dingen te combineren waarbij je waardevolle waarden meegeeft, investeert in de relatie en ondertussen ook nog een ‘taakje’ doet.
Nu je weet hoeveel tijd je hebt om je kind op te voeden, denk ik dat ik niet meer hoef uit te leggen hoe belangrijk het managen van je tijd als ouder is.

Kinderen zijn je spiegel als het over time-management gaat.

Als het gaat over time-management, waarbij je bedoelt, doen mijn kinderen de zaken die ik wil, wanneer ik wil en binnen de door mij gestelde tijd. Dan nodig ik je uit te onderzoeken hoe goed jij als ouder, de zaken die je wilt / moet doen, tijdig doet. Als je dan concludeert dat je hier zelf ook nog niet zo goed in bent. Dan is mijn volgende vraag: als je zelf iets (nog) niet kunt of (nog) niet voldoende kunt, hoe groot acht je dan de succeskans dat je dit wel aan je kinderen kunt aanleren.
Ze zeggen weleens ‘de vraag stellen, is hem beantwoorden’, laat ik het hier letterlijk doen, de kans is heel klein.
Denk eens terug aan de laatste week en deze keer mag je de vragen in je hoofd beantwoorden. Hoe vaak ben je te laat naar bed gegaan? Hoe vaak heb je te lang op social media gezeten (en ja daar hoort netflix ook bij ;-)). Hoe vaak ben je later opgestaan dan goed voor je was? Hoeveel acties op je werk heb je niet afgerond binnen de afgesproken tijd. 
Voel je nu geen weerstand, dan is de kans groot dat jij goed bent in time-management en helemaal als je hier geen stress bij voelt of humeurig van wordt. Dan hoef je volgens mij de rest van de blog niet meer te lezen. 
Voel je nu wel weerstand, weet dan dat het belangrijk is om te zorgen dat je als ouders eerst je eigen time-management op orde hebt, voordat je dit van je kinderen verwacht.
Ik had beloofd een koppeling te maken met de betekenisvolle opvoedprincipes. Ik doel hier op opvoedprincipe 8: Voorleven, Leef voor wat je wilt dat in je kind(eren) voortleeft.

Zaaien komt voor oogsten en helemaal als het over time-management gaat.

Of het nu gaat over opvoeden, afvallen of carrière maken. We willen allemaal dat het meteen lukt. Misschien is ‘instant succes’ van deze tijd, ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het niet meteen een succes is. Als je wilt afvallen, dan kun je nog proberen vals te spelen door een crashdieet te volgen, om zo snel af te vallen en instant succes te hebben. Je zou ook nog iets kunnen doen om snel carrière te maken, ik denk dat ik deze shortcut niet hoef toe te lichten ;-0. Kortom het gaat erom dat je eerst zult moeten zaaien voordat je kunt oogsten. Als het gaat over afvallen (in 99% van de gevallen) dan zal het zijn dat je teveel eet en te weinig verbrand. Pas je leefstijl aan, ga minder, anders of gezonder eten, ga minder snoepen en ga meer bewegen. Door hier elke dag in te investeren, heb je meteen succes, elke dag zal je minder wegen dan de dag daarvoor. Oke je bent niet na één week 10 kilo lichter, maar na drie maanden kun je waarschijnlijk wel oogsten. Dus wil je dat mooie buikje voor je op vakantie gaat, begin dan zes maanden voor de vakantie, ipv drie weken, is ook een vorm van time-management. 
Met opvoeden is het dus net zo, als je helder hebt wat jij in de opvoeding wilt meegeven (oeps daar komt hij onverwacht toch weer langs de gezinsmissie, betekenisvol opvoedprincipe 7 richten, heb je lange termijndoelen helder, voor je dagelijkse koers) dan is het belangrijk om je kinderen zaken goed aan te leren. Stel dat het om de ochtendroutine gaat, waarschijnlijk heet het nu nog ochtendstress. Zorg dan dat je als ouder op tijd naar bed gaat, zodat je de volgende dag op tijd kunt opstaan. Waardoor je de tijd hebt om je kinderen te begeleiden bij de stappen die er nodig zijn om op tijd het huis te verlaten en naar de kinderopvang of basisschool te gaan. Het ene kind heeft wat meer structuur nodig dan het andere kind. Daarnaast is het een mooie mogelijkheid om ze aan pictogrammen en woorden te laten wennen en kun je ook het klok kijken introduceren. Op deze manier ben je niet aan het opvoeden, maar gebruik je de situatie om betekenis toe te voegen.
De koppeling naar de betekenisvolle opvoedprincipes is principe 4: Investeer, zaai goed, tuinier beter en oogst geweldig.

Denk jij ook regelmatig, ik klink net als mijn moeder als je praat?

De ene ouder is zich er meer bewust van dan de andere ouder. Maar de meeste hebben hebben zich ergens in hun leven voor genomen om niet zo te worden als hun eigen ouders waren. Of op zijn minst om andere accenten in de opvoeding te leggen en / of andere dingen mee te geven en dat is mooi. Joost, een van mijn coaches zegt regelmatig tegen ouders: Jij kunt er ook nog iets aan doen, het is de schuld van jouw ouders. Mijn standaard reactie is: geef door wat goed is en laat de rest bij jou. 
Het is dus belangrijk om te weten waar jij als persoon voor staat en gaat en als je eenmaal ouder bent is het nog belangrijker dat jullie samen weten waar jullie voor staan en gaan. Het is één van de meest waardevolle oefeningen uit de ‘ouder zijn is geweldig’ training. Ik laat ouders apart van elkaar een beeld vormen waarvan zij denken wat jullie gezinswaarden zijn die je in de opvoeding wilt meegeven. De uitkomst laat zich denk ik al wel raden. Het is net als varen of vliegen, als je de bestemming niet inzicht heb, hoe bepaal je dan de koers. En nee niet met het flauwe antwoord komen maar de reis is ook belangrijk. Want ja dat is zo, zeker als je weet waar je uit wilt komen, maar niet als het meer op vluchten lijkt. 
Door helder te hebben wat jullie lange termijn doelen zijn, kun je veel beter bepalen wat er nodig is om daar te komen. En kun je ook principe 4 veel beter toepassen. Je maakt dus keuzes, als rust in de ochtend belangrijk is, ga dan als ouder op tijd naar bed in de avond. Ja maar wanneer ik maak dan die mooie vakantie fotoboeken. De eerste vraag is dan, staat dit in jullie gezinsmissie. Nee, dan moet je je afvragen of je het wel echt wil, wil je het echt dan maak je daar tijd voor, bijv door op regenachtige zondagen daar met hele gezin aan te werken. En niet alleen door de foto’s in te plakken maar om ook meteen de herinnering te herbeleven. En als je slim bent maak je daar meteen weer een betekenisvol opvoedmoment van. Weet je nog dat je toen al heel goed kon opruimen, dat je toen al je eerste vis zelf kon vangen, of dat je daar toen al zelf je kadootjes inpakte.
De koppeling naar de betekenisvolle opvoedprincipes is principe 7: Richten, Heb je lange termijndoelen helder, voor je dagelijkse koers.

Ouders die alles plannen ervaren meer vrijheid!

Het klinkt heel erg tegenstrijdig. Maar des te meer je plant, des te meer vrijheid je ervoor terugkrijgt. Voel je hier weerstand bij, lees dan vooral door. De eerste reactie die ouders geven is: ja maar als ik alles plan dan is de spontaniteit eruit, dan kan ik nooit eens iets onverwachts doen. De praktijk laat vaak het omgekeerde zien. Als je weinig plant, dan wordt je vaak overvallen door het moment. Je moet dan nog even dit, je was dat nog even vergeten dat en voor je toe was aan die spontane actie is de dag al weer voorbij. Als je middels principe 7, richten weet waar je voor staat en gaat. Dan plan je niet meer teveel, en de zaken die je plant daar wil je ook echt tijd in investeren. En ja je plant ook gewoon tijd in voor spontane momenten. Je hebt dan de keus om wel of niet iets spontaans te gaan doen. Maar je bepaalt altijd op dat moment wat het spontane is. 
Veel ouders willen in het begin deze stap niet nemen, terwijl dit echt zoveel rust brengt, doordat er een duidelijke structuur is, niet voor de kinderen maar voor de ouders. Je hoeft mij niet te geloven, sterker nog trek alles wat ik zeg in twijfel. Door er zelf mee aan de slag te gaan, het wel even de kans te geven om het te laten werken en dan zelf te beslissen dat je er mee door gaat. En dat is hier niet anders mee, zie het als een pilot een experiment. Trek er drie maanden vooruit en kijk dan of het de rust en vrijheid heeft gebracht die je vooraf had gehoopt. De eerste maand heb je nodig om een planning te maken, in de tweede maand ga je merken dat het je lukt om je er ook aan te houden. De derde maand beheers je het zo goed dat je de vruchten ervan gaat plukken.
De koppeling naar de betekenisvolle opvoedprincipes is principe 9: Organiseren, Organiseer en structureer voor rust, regelmaat en ritme.

Nog een laatste time-saver als het gaat over time-management voor ouders tijdens de opvoeding.
Als je zegt, ik wil met nog meer ontspanning opvoeden, dan is het werken met een gezinsmissie (lees hier hoe je een gezinsmissie maakt) een echte aanrader.