Waarom een perfecte ouder zijn, slecht is voor je kind.

Print Friendly, PDF & Email

Wat is de perfecte ouder voor een kind?

• Is dat een ouder die alles goed doet
• Is dat een ouder die alles voor zijn kind over heeft
• Is dat de ouder die zijn kind heel erg beschermt

Natuurlijk gun ik elk kind de perfecte ouder. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je de perfecte ouder voor je kind kan zijn waardoor jouw opvoeding gemakkelijker, fijner en betekenisvoller wordt.

Het perfecte plaatje
Ik denk dat we dit allemaal wel kennen. Je bent ergens met jouw kinderen en dan zie je een perfect gezinnetje. Vader en Moeder hebben het gezellig, zien er allebei goed uit, besteden tijd en aandacht aan de kinderen, de kinderen kunnen heel goed samen spelen en luisteren natuurlijk altijd perfect naar de ouders.
Als het te mooi is om waar te zijn dan is het dat ook vaak

Waarom bestaat het perfecte plaatje niet
De hierboven beschreven situatie kan natuurlijk prima voor komen, sterker nog ik gun iedereen dit. Vaak is het een momentopname, of jij kijkt erna door een roze bril omdat het bij jou even anders gaat.
Het opvoeden van kinderen, het samen leven als ouders en partners is nog niet zo gemakkelijk. Er bestaat geen alwetend boek voor, het is namelijk een leerproces. De opvoeding wordt door zoveel factoren beïnvloed dat het continue bijsturen is. In een leerproces hoeft het dus niet perfect te gaan, daar mogen, nee daar moeten fouten gemaakt worden.

Fouten maken mag
Ik weet niet hoe het leren lopen bij jouw kind is gegaan, maar bij ons ging het met vallen en opstaan. Een kind leert nu eenmaal van fouten maken. Het bijzondere is, hoe jong ze ook zijn, dat ze een soort van ingebouwd mechanisme hebben om iets met de feedback te doen. Als we ouder worden dan verliezen we het vermogen om te leren van ons zelf, zelfreflectie. Dan moeten we ineens feedback van onze omgeving krijgen, je partner, je baas een collega etc. En als de feedback ons niet zint, dan gaan we met de hakken in het zand. Ik vraag me wel eens af wat wij als opvoeders doen, waardoor het vroege vermogen van “zelfreflectie” verdwijnt.

Elk kind wil leren
Als je kinderen observeert, en zeker jonge kinderen, dan lijken ze wel gemaakt om te leren. Ze zijn van alles aan het onderzoeken, ontdekken wat kan en niet kan. Wat er mee gebeurt als je dingen vastpakt, laat vallen, etc.
En ze leren wat jij er als ouder van vindt. En vooral dat laatste kan wel eens de beperkende factor zijn. Wat wij als ouder er van vinden heeft vaak niets met de ontdekkingstocht van het kind te maken maar met de hoeveelheid “last” die wij er van hebben.

De perfecte ouder leert zijn kind om fouten te maken.
We zijn, zeker in onze westerse maatschappij, geneigd om onze kinderen vooral te leren hoe het allemaal goed moet. Zodra we de focus op goed hebben of, nog erger, op perfect dan kan dit ook meteen verlammend werken. Want als jij iets moet doen en het moet meteen goed, dan is het misschien beter om het maar niet te doen, dan kan je ook geen fouten maken. Als je de focus afhaalt van het eindresultaat en meer gaat kijken naar het proces. Wat is er voor nodig om uiteindelijk iets goed of perfect te doen of af te ronden? Dan ontstaat er ruimte. Ruimte om te leren, fouten te maken, te ontdekken, iets stoms te doen, iets te onthouden of iets nooit meer te vergeten. Als jij als ouder dit leerproces faciliteert dan leert niet alleen je kind iets, maar jij als ouder ook. Je zal zien dat het opvoeden soms goed gaat en soms beter kan, beide is perfect.

Bij ons op de koelkast …
hangt onze gezinsmissie. Eén van onze gezinswaarden is groei. Om te groeien is het nodig om te leren, te ontdekken, fouten te maken en weer verder te gaan. Wij proberen de opvoeding voor onszelf zo gemakkelijk als mogelijk te maken.
Als het over de gezinswaarde “groei” gaat dan hanteren we 2 oneliners:
1. Leren is proberen.
2. Maak de stappen zo groot als mogelijk en zo klein als nodig.

Quote: Een redmiddel tegen de perfectie, Liefde. Friedrich Nietzsche.

En hoe probeer jij als ouder perfect te zijn voor je kind?

Deel jouw ervaring met andere ouders op mijn blog, zodat we van elkaar kunnen leren.

Be Happy, Stay Happy

Conrad van Pruijssen
Happy Parents Happy Kids