Wanneer ga je met opvoedvragen, opvoedadvies of opvoedondersteuning aan de slag?

Print Friendly, PDF & Email

Wanneer ga je met opvoedvragen, opvoedadvies of opvoedondersteuning aan de slag?
Laat ik dit beantwoorden met een wedervraag.
Wanneer breng jij je auto naar de garage? Als je auto kapot is, of wanneer je auto onderhoud nodig heeft. Onderzoek laat zien dat bij 90% van de mensen hun auto regelmatig voor een kleine of grote beurt naar de garage brengen. Behoor jij ook tot deze groep?
Ja, lees dan verder want dan is Happy Kids Happy Parents echt iets voor jou.

De interessante vraag is, waarom doen ze dit?

Navraag vertelt dat ze dit doen om problemen te voorkomen, mensen hebben een hekel om met een kapotte auto langs de weg te staan. Ze investeren dan liever tijd en geld op voorhand als dat ze achteraf aan de kant staan en dat is natuurlijk altijd op een ongelegen moment als het net niet uitkomt.

Laat ik een strikvraag stellen, wat is waardevoller voor jou je kind of je auto?

Waarom investeren we wel preventief in onze auto maar investeren we niet preventief in de opvoeding van onze kinderen. Ik denk dat het in het volgende zit, je ervaart (nog) geen urgent probleem wat nu opgelost zou moeten worden. En wij mensen zijn “lui”, als er geen acute noodzaak is dan gaan we er nog geen aandacht aan schenken.
In tegenstelling tot een auto die kapot is
– Je kind blijft het doen, je kind is weliswaar minder gelukkig.
– Je kind kost geen extra geld, als het even minder gaat.
– Je kind hindert je nog onvoldoende, dus wacht je tot het echt een probleem is.

Zijn deze zaken wel waar?

Ik denk het niet, het gaat alleen heel langzaam zodat je het niet merkt, tot het moment waarop het ineens wel impact heeft op de ontwikkeling van je kind, op jouw staat van zijn, op jouw gezin.
En dan, dan is het te laat om nog iets te voorkomen, het enige wat je dan nog kunt doen is het probleem oplossen.
Dan kost het ineens wel veel geld en tijd en moet je werken aan iets wat helemaal niet zo leuk is.
De meeste mensen en ouders houden namelijk helemaal niet van problemen. Het voelt negatief, het kost je veel energie en het is lastig om het licht aan het einde van tunnel te zien.

Als je dit leest vraag jij je misschien af is er geen gemakkelijkere manier?

Het antwoord is volmondig, JA!
Er is een manier waarbij je problemen voorkomt, waar je preventief investeert in de opvoeding waardoor het voor kinderen en ouders veel leuker wordt. Ik heb mijn bedrijf niet voor niets Happy Kids Happy Parents genoemd. En mocht je dan toch een keer wat minder gaan, dan voelt het anders en weet je hoe je het snel weer goed kunt maken.

Ik was je nog een antwoord verschuldigd op de vraag: wanneer ga je met opvoedvragen, opvoedadvies of opvoedondersteuning aan de slag?

Investeer in je opvoeding als je nog geen vragen of problemen hebt. Zodat je bent voorbereid als het anders gaat dan gepland en in staat bent om het op een leuke manier, in verbinding en zonder strijd samen op te lossen. Kom gewoon eens bij mij langs, of neem eens deel aan één van mijn vele gratis of betaalbare instapinitiatieven zoals het Opvoedspreekuur, “Parent Part”, Ouders voor Ouders netwerk, Ouderschapsspel, of de workshop “Ouder zijn is geweldig”.
Wil je hier meer over weten ga dan naar mijn site, bel mij op 030-7601966 of mail mij.
Op deze manier voorkom je dat het gaat escaleren, te laat bent, grote bergen voor je ziet en / of schaamte ervaart om hulp te vragen.

Wanneer zie ik jou?

Wanneer zie ik jou bij het wekelijkse opvoedspreekuur op woensdag van 10:30 tot 11:30 in bibliotheek Zuilen.