Wat maakt dat ouders die vaak knuffelen gelukkiger zijn.

Print Friendly, PDF & Email

Couple hugging and being happy to get togetherAls het over opvoeden gaat, over je kinderen gelukkig maken of over gelukkige ouders dan zijn we vaak heel lang aan het zoeken naar goede opvoedstrategieën, tools of programma’s. Heel vaak hoef je niet ver te zoeken en zijn de meeste simpele en eenvoudige zaken super effectief als het gaat om happy kids en happy parents. Ik ga meteen het geheim verklappen, het is knuffelen.

Oefening baart kunst.
Iedereen die wel eens op een seminar, workshop of training van mij is geweest heeft mogen ervaren wat knuffelen met je doet. Fysiek contact is voor sociale dieren van levensbelang. Het kan in het begin wat onwennig voelen, er is vaak een hoop gegiechel en gelach. Het is als met zoveel dingen hoe vaker je het doet het gemakkelijker het gaat. Geloof naar 30 keer voel je dat het werkt, hart tegen hart knuffelen zorgt voor veiligheid, voor vertrouwen en voor verbondenheid.

Jouw lichaam is gemaakt voor geluk.
Weet dat als het niet zo waardevol zou zijn ik er hier niet over zou schrijven en al helemaal niet elke training tijd aan besteden. Knuffelen is een fysiek gedrag, een gedrag waarbij onze hersenen niet anders kunnen dan OXYTOCINE aanmaken.
Het is dus onmogelijk om je te verzetten tegen de krachtige werking, het werkt als een medicijn, een medicijn uit je eigen apothekerskast, jouw lichaam.

Op de bijsluiter zou staan.
30 keer per dag een knuffel met een volwassene.
Onbeperkt knuffelen met kinderen.
Pas op:
De vrijgekomen OXYTOCINE werkt tegen:
Stress, hoge bloeddruk, vermoeidheid, eenzaamheid etc.
Een overdosis knuffelen kan leiden tot happy kids en happy parents.

Ons lichaam zit geweldig in elkaar.
Tijdens het geven van een knuffel, of dat nu met een bekende is of met een volslagen vreemde, maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. De rol van dit hormoon is veel groter dan we lang hebben gedacht. Het werkt bijvoorbeeld tegen stress en angst. Knuffelen maakt ons socialer omdat oxytocine de neiging verzwakt om anderen op afstand te houden. Onderzoekster Kerstin Uvnäs-Moberg, die alles weet van oxytocine, noemt het hormoon zelfs “helende nectar”: het helpt namelijk om andere positieve hormonen aan te maken.

Knuffelen is nog niet zo gemakkelijk voor mannen.
Voor vrouwen is het nog niet zo ingewikkeld: oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon, helpt namelijk bij de aanmaak van oxytocine. Voor mannen ligt dat heel anders. Testosteron zit namelijk de aanmaak van oxytocine in de weg. En dat is jammer, want uit Australisch onderzoek blijkt dat mannen die vaak knuffelen niet alleen socialer en vriendelijker zijn, maar ook slanker, gezonder en gelukkiger. Je leest het goed: knuffelen maakt SLANKER, GEZONDER en GELUKKIGER! Waar wacht je nog op?

Knuffelen is geld waard.
Het gaat zelfs nog een stapje verder. De Amerikaanse psycholoog professor Kraus onderzocht het effect van een regelmatige goede knuffel op je werk. Wat blijkt: mensen die op hun werk regelmatig knuffelen, zijn PRODUCTIEVER dan mensen die dat niet doen. Knuffelen is resultaat. Knuffelen is omzet.
Dat komt omdat we doordat we knuffelen een effectievere spijsvertering krijgen (lees: niet zo’n zware after-lunchdip), minder hoge bloeddruk en hartslag (lees: meer ontspannen en daardoor creatiever) en het verbetert het leervermogen (lees: je wordt slimmer). En wanneer ga jij knuffelen op je werk?

Knuffelen voor gevorderden (zie blog foto)
Normaal gesproken knuffelen we over links. Dat betekent dat we ons hoofd richting de rechterschouder van de ander bewegen (want dat is voor jou links). En de ander komt uit bij jouw rechterschouder (want dat is links voor de ander). Misschien kun je je voorstellen dat je dan niet jouw hart voelt tegen de plek waar het hart van de ander zit. Jullie harten ‘raken’ elkaar niet, want je hart zit links. Mijn tip is om dit precies omgekeerd te doen, namelijk over rechts. Wanneer je dat doet, zal je merken dat jullie harten elkaar raken. Dat voelt fijner, intiemer, dichterbij en vele malen effectiever. En ook een beetje vreemd aan het begin. Dus zit er niets anders op dan het heel vaak te doen….

Be Happy, Stay Happy

Conrad van Pruijssen

Met dank aan Arjan en David van 365.