Afbeelding - Opvoedspreekuur Bibliotheek Utrecht Zuilen Happy Kids Happy Parents - Conrad van Pruijssen

Waarom biedt jij zoveel gratis en betaalbare opvoedinitiatieven aan als bijvoorbeeld het opvoedspreekuur bij bibliotheken? HKHP

Print Friendly, PDF & Email

Waarom biedt jij zoveel gratis en betaalbare opvoedinitiatieven aan als bijvoorbeeld het opvoedspreekuur bij bibliotheken?

Afgelopen woensdag van 10:30 tot 11:30 zat ik weer aan mijn “Danny Lowinski” tafel 😉 bij bibliotheek Zuilen, alleen zonder de klok omdat het één van mijn gratis initiatieven is.
En kreeg ik de volgende vraag. Waarom verzorg jij deze gratis opvoedspreekuren?

 

Gratis opvoedspreekuur.

Het antwoord is heel erg simpel, om te helpen, om kinderen een mooiere opvoeding te geven om ouders te laten ervaren dat opvoeden ook zonder stress kan. Het opvoedspreekuur is een mooie manier om ouders die nog geen problemen hebben maar wel vragen, of geen geld hiervoor hebben te helpen. Het opvoedspreekuur is een mooie en laagdrempelige manier waarop ouders ook nog eens met mij en mijn diensten kennis kunnen maken. Alhoewel opvoedspreekuur misschien nog niet laagdrempelig genoeg aanvoelt, maar daarover later meer.

Wat kun mensen dan verwachten van een opvoedspreekuur?

Laat ik beginnen dat het belangrijk is om vooral eerst in gesprek te gaan met elkaar. Wat speelt er, waar heb je vragen over. En ook laten zien dat er vaak al heel veel goeds aanwezig is.
Natuurlijk help ik je graag bij opvoedproblemen maar nog veel liever zou ik helpen om problemen te voorkomen. Mijn antwoord op jouw vraag is waardevol, zelf je antwoorden vinden op opvoeduitdagingen doordat je bekend bent met de betekenisvolle opvoedprincipes is nog veel waardevoller. Ik heb natuurlijk maar één keer per week spreekuur, terwijl jij als ouder de hele dag door opvoeduitdagingen tegenkomt.

Ik zou graag nog meer mensen hebben bij het opvoedspreekuur.

Om meer en meer de focus te leggen op oplossingen in plaats van op problemen helpt het als er tijdens het spreekuur 5, 6 of meer mensen zijn, waarom? We kunnen dan de parent party game gaan spelen. Het door mij ontwikkelde spel is leuk om te doen, het werkt met anonieme cases, die erg bekend kunnen voorkomen, het zijn namelijk zaken waar we als ouder allemaal mee te maken krijgen.
Je mag een eigen vraag / casus inbrengen of een kaart trekken maar daarop een vraag. Je gaat dan op de ankerplaat “Nu” staan en vertelt hoe je dat nu (zou) oplossen, daarna kun je aan één van de andere ouders vragen hoe zij het zouden oplossen. Ze gaan dan op de ankerplaat van betekenisvol opvoeden staan en gaan antwoord geven met in hun achterhoofd 1 of meerdere van de 11 betekenisvolle opvoedprincipes.
Hierdoor krijg je als ouder, drie manieren van hoe iemand anders het zou oppakken en kan jij kiezen met welke manier jij morgen aan de slag gaat. Daarnaast leer je de mensen uit jouw omgeving beter kennen en kan je ze ook eens aanspreken als je elkaar tegenkomt op school, bij de supermarkt of de bibliotheek.
Het mooie van deze aanpak is dat niet mijn antwoord is wat relevant is maar daar dat het antwoord van je mede ouders interessant is. Helemaal doordat ze wel gebruik maken van de universele betekenisvolle opvoedprincipes. Door deze manier van denken ga je veel meer naar oplossingen kijken en ga je bijna letterlijk van opvoedstress naar opvoedplezier, omdat je op een andere manier naar je eigen opvoeding gaat kijken.
Laat ik het concreet maken.
Stel dat je de vraag trekt: over 15 minuten wil ik boodschappen gaan toen en mijn dochter van 5 wil uitgerekend nu gaan verven. En we kiezen voor het betekenisvolle opvoedprincipe zeg zoveel als mogelijk “Ja”, nee horen ze van andere nog vaak genoeg.
Je zou dan bijvoorbeeld aan je kind kunnen uitleggen hoeveel tijd er nog is (leren ze meteen klokkijken), vaak hebben ze op deze leeftijd nog weinig besef van tijd. Je kunt dan bespreken hoeveel tijd het kost om alles klaar te leggen en ook weer op te ruimen (leren ze meteen plannen) en je kunt kijken of ze zelf een oplossing of alternatief kunnen bedenken (leren ze meteen oplossingsgericht werken). Grote kans dat jullie nog een leuke 15 minuten hebben, waar waarschijnlijk niet in geverfd wordt maar die wel erg waardevol voor beide is geweest. En voor dat je het weet zit jij met een blije en tevreden dochter in de auto op weg naar de winkel.

Wil je ook van opvoedstress naar opvoedplezier?

Dan kun je gewoon eens bij mij langskomen, of deelnemen aan één van mijn vele gratis of betaalbare instapinitiatieven zoals het opvoedspreekuur, “Parent Party”, Ouders voor Ouders netwerk, Ouderschapsspel, of de workshop “Ouder zijn is geweldig”.
Wil je hier meer over weten ga dan naar de site van Happy Parents Happy Kids, bel mij op 030-7601966 of mail naar conrad@happyparentshappykids.nl

Wanneer kom jij naar het opvoedspreekuur?

Neem een paar buurvrouwen, kennissen of andere moeders mee zodat we met voldoende mensen zijn om het parent party spel te spelen. En ja, mocht je nog echt ergens mee zitten dan help ik je natuurlijk ook. In de meeste bibliotheken is er een privé spreekkamer waar we even samen kunnen zitten na het officiële spreekuur.

Elke week op woensdagochtend van 10:30 tot 11:30 ben ik aanwezig bij de bibliotheek in Zuilen, zie ik jou daar ook.

P.S.
Ik zou nog even terugkomen op de naam “Opvoedspreekuur”, er komen nog steeds minder mensen dan gehoopt. Vragen om hulp bij de opvoeding zit nog steeds in de taboe sfeer, net alsof je alles zelf moet weten en kunnen, zonder enige vorm van scholing.
Wat zou volgens jou een betere naam zijn voor het opvoedspreekuur, wat ik op mijn bordje kan zetten, laat het even weten, door hieronder een reactie achter te laten.