broers en zussen die ruzie maken hoe voorkom je het en hoe los je het betekenisvol op.

Ruzie tussen broers en zussen hoe los ik het op?

Print Friendly, PDF & Email

Kinderen hebben vaak ruzie en dat is helemaal prima zeker als je ze leert hoe ze het beste ruzie kunnen maken. Wat nog veel gemakkelijker is, is ruzie voorkomen. Ik schrijf graag over echte vragen en problemen, zo dus ook deze keer. Lees verder en laat deze blog op je in werken en je krijgt antwoord op beide vragen.

Elkaar echt spreken.
Ik zit in een gesprek met een ouder waarvan ik vind dat zij al echt een happy parent is. Het mooie is, als je elkaar wat vaker spreekt en soms even de tijd neemt om echt te luisteren dat je dan vaak tot veel diepere, zinvollere en waardevollere gesprekken komt. Zo kwam ik erachter dat er toch nog wat zaken speelde. Zaken waarvan de moeder aan het einde zei: wow dat de oplossing om nog gelukkiger te zijn, zo simpel kan zijn.

Oplossen of voorkomen? Beide!
De vraag die zij mij stelde was: Mijn dochter kan zo goed op de knoppen drukken van haar broertje, hij wordt dan kwaad en begint er meteen op te timmeren. Hoe kan ik dit oplossen?
Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat ik voor het voorkomen ben, en natuurlijk help ik je ook bij het oplossen in de hoop dat je dan weer de rust vindt om in de toekomst preventief aan je opvoeding te werken zodat ook jij een betekenisvolle opvoeding kunt geven aan je kinderen.

Voorkomen van ruzies en problemen.
Ik ben van mening dat 80% van de meeste ruzies en problemen tussen broers en zussen onderling te voorkomen zijn. Als je deze oplossing toepast, is het natuurlijk lastig te bewijzen of je kinderen later 80% minder ruzie hebben. Ik ga even met grote stappen zodat ik nog ruimte over heb voor de dagelijkse oplossing, zie deel 2 van de blog.

Voorkomen begint 9 maanden voor de geboorte.
Je dochter gaat een broertje krijgen, je weet dat je zwanger bent. Dan is dit de beste tijd om te gaan investeren in de toekomst. Ik snap dat het voor ouders en zeker voor moeders nog niet zo gemakkelijk is.
Tot deze tijd kreeg je dochter 100% van de aandacht en als je niets verandert, schrikt je dochter zich dood bij de geboorte van haar broertje. Op dat moment, plotsklaps, in één keer gaat ze van 100% naar 50% aandacht, als het al niet minder is. Je bent namelijk erg druk met je nieuwe zoon en geloof me dat is goed. Hij moet alle liefde en aandacht krijgen, zeker de eerste twee jaar.
Je dochter onthoudt het helaas, vaak onbewust, ook dat ze minder aandacht krijgt. Het is daarom heel verstandig om je dochter al vroeg bij de zwangerschap te betrekken. Vertel erover, laat haar af en toe al helpen met zaken.
Nog belangrijker ga de 100% aandacht voor je dochter de komende 9 maanden langzaam terugbrengen naar 50% aandacht, stapje voor stapje, beetje voor beetje. Op deze manier merkt ze er weinig van, ze wendt er geleidelijk aan en als het 9 maanden verder is dan is de 50% voor haar de nieuwe 100% aandacht geworden.
Als je zoon dan wordt geboren dan is het voor haar begrijpelijk dat de helft van de aandacht naar hem gaat en waarschijnlijk nog wel iets meer. Je kunt dan je dochter betrekken bij het verzorgen zodat ze een goede band krijgen, je extra tijd met haar door kunt brengen en dat ze zich competent voelt omdat ze als “grote” meid voor haar “kleine” broertje mag zorgen.
Ja, Ja, ik hoor vele van jullie al denken wat een open deuren. Klopt helemaal maar zoals met zoveel dingen gaat het er niet om wat je weet maar wat je er mee doet. Heb jij deze deur open gedaan toen je 2e kind op komst was?

Oplossen van ruzie, als voorkomen geen optie is.
Ik had het al gezegd, ik ben niet zo flauw om je alleen maar te vertellen hoe je opvoedproblemen kan voorkomen. Ik ga je ook helpen met hoe je opvoedproblemen kunt oplossen.
Het mooie van het gesprek met deze moeder, was dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel verteld heb, al zou je dat bij het lezen van deze blog (en deel 2) niet denken ;-).
Ik heb vooral een aantal vragen gesteld, laat ik deze vragen eerst delen en daarna het gesprek verder beschrijven, lees deel 2 van de blog: ruzie maken tussen broers en zussen hoe los ik het op.

Verkennende vragen
1. Wanneer gaat je dochter ruzie maken met je zoon? (Behoefte en Emotie)
2. Zou je kunnen vertellen wanneer ze minimaal ruzie maken? (1 op 1 tijd)
3. Wil je eens nadenken over hoe het er in jouw opvoeding aan toeging? (patroon)
4. Hoe kan je de behoefte van je dochter invullen (time management)
5. Wat zijn de voordelen als de emotieballon niet klapt (betekenisvol opvoeden)

Ik krijg regelmatig “klachten” dat mijn blogs te lang zijn. Sorry hiervoor het is de aard van het beestje. Ik wil het graag goed doen, compleet zijn en alles geven. Om toch gehoor aan de klachten te geven splits ik soms zaken op in tweeën.

In deel 2 van de blog “Ruzie tussen broers en zussen hoe los ik het op?” lees je de antwoorden op de bovenstaande verkennende vragen, zodat je weet hoe je naast ruzies voorkomen ook ontdekt hoe je ruzies kunt oplossen.

Voor nu ben ik benieuwd hoe jij ruzie tussen je kinderen oplost, deel het onder deze blog of op facebook, zodat andere ouders er ook van kunnen leren. Wil je na het lezen van de deel 2 ook eens zo’n goed gesprek, bel me dan.